Sälen får frossa medan fisket svälter

Så hotar sälen fisken i Bottenviken, Östersjön och Västerhavet.

Icke sällsynta sälar.

Icke sällsynta sälar.

Foto: Jens Alvin

Ledare2025-03-10 08:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fiskebestånden i Bottenviken, Östersjön och på Västkusten är redan under hård press. Ändå fortsätter Naturvårdsverket att begränsa jakten på säl. Det är dags att anpassa förvaltningen efter verkligheten.

För några år sedan infördes licensjakt på säl igen, då det inte längre gick att ignorera skadorna på både fiskares redskap och lokala fiskbestånd. Men förra året valde Naturvårdsverket, i samråd med Havs- och vattenmyndigheten, att helt stoppa jakten på knubbsäl och kraftigt begränsa jakten på gråsäl. I år är förslaget något mindre strikt – men fortfarande otillräckligt för att skydda balansen i havet. Svenska Jägareförbundet har kritiserat restriktionerna och menar att Naturvårdsverkets beslut bygger på felaktiga antaganden.

Sälens särställning i svensk naturvård har sin grund i 1900-talets hårda jakt och miljögifter som nästan utrotade bestånden av gråsäl, vikare och knubbsäl. Men situationen i dag är en helt annan. Bestånden har återhämtat sig så pass att sälar nu äter en betydande del av de redan hotade fiskbestånden. Trots det fortsätter Naturvårdsverket att begränsa jakten. Hade björn eller varg orsakat motsvarande skador på land hade myndigheten sannolikt snabbt agerat för att sänka stammarna.

Sälen är ett rovdjur – och ett glupskt sådant. När beståndet ökar, minskar fisken. Att inte ta hänsyn till det är ansvarslöst, särskilt när fiskebestånden i svenska hav anses vara hotade. Människan har ett ansvar att upprätthålla balansen i naturen, och det betyder att vi måste värna den biologiska mångfalden – inte ensidigt prioritera rovdjur.

Det handlar inte om att utrota sälen, utan om att förvalta beståndet på ett hållbart sätt. Att låta den äta upp fisk som istället kunde ha blivit mänsklig föda är ett enormt slöseri med naturresurser. Idén att människan ska "backa undan" och lämna naturen orörd är en romantiserad men ogenomtänkt föreställning. Vi är en del av ekosystemet och har rätt att bruka naturen – så länge vi gör det ansvarsfullt.

För att öka jakten behöver även reglerna kring vem som får jaga på statens vatten och öar ses över. Jakten borde vara öppen för alla medborgare som löser jaktkort, precis som vid fjälljakten. I dag är det i praktiken bara länsboende som får delta, medan andra utestängs. Det är en onödig begränsning.

Sälbeståndet behöver minska. Naturvårdsverket måste sluta överbeskydda sälen och istället balansera stammen mot den skada den orsakar. Människan är ekosystemets toppkonsument – och det är vårt ansvar att ta hand om naturen, inte dra oss undan från den.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.