"Om de tror att de ska kunna bilda en sådan regering så tror jag att det inte kommer att gå så bra för dem, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till TT".
Citatet illustrerar väl bristen på insikt om att det inte finns någon enkel lösning på regeringsbildningen i vårt land. Hade det funnits det så hade den pågående mandatperioden sett annorlunda ut.
Januariavtalet hade sina brister, det var en nödlösning i en tid då alla behövde lägga ner såväl sina förstahandsval som andra- och tredjehandsdito. Somliga påstår att avtalet var ohållbart men det höll ända till V, SD, KD och M gjorde gemensam sak och fällde regeringen. I samma veva passade Liberalerna på att ansluta sig till höger/SD-alternativet.
Utan denna aktion hade landet sannolikt haft en regering fram till valet. En svag regering på bräcklig grund, men en regering.
Det är 100 procent mer än vad de som fällde densamma hade att erbjuda.
Och svag grund är synnerligen talande även för högerkoalitionens tänkta styre efter valet 2022. Att som M och KD tro att SD skulle nöja sig som stödparti/dörrmatta är mer än naivt. Budskapet från SD är också som synes klart och tydligt redan nu. "Lycka till att bilda regering utan oss".
Så varför inte bara tagga ner och visa ett uns ödmjukhet inför det faktum att problematiken gäller alla, oavsett vilka scenarion man har för att få sitta vid makten. Alla har nu en andra chans att sansa sig och inse att man bara kan välja på alternativ som finns, inte de man önskar funnes.
I det här perspektivet var det en lisa att lyssna till talmannens, Andreas Norlén, presskonferens i går där han tog sig rätten att reflektera över det som hände i onsdags och på vilken grund hans beslut att nominera Magdalena Andersson var fattat.
Både för honom och för Magdalena Andersson kom Miljöpartiets beslut att lämna regeringen som en total överraskning. Talmannen förklarade att om han hade fått veta att Miljöpartiet avsåg att lämna om budgeten föll så hade hans beslut varit ett annat: "Då hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson i måndags. Då hade jag väntat till efter budgetomröstningen".
Talmannen anser det också föga sannolikt att Miljöpartiet inte ens övervägt alternativet att Centerpartiet skulle rösta som de sedan länge sagt att de skulle rösta.
Få, om några, partier röstar på en budget de inte själva varit med och förhandlat. Det förslag som får flest röster vinner, och mandaten har fördelats enligt folkets vilja. I och för sig under helt andra betingelser än de som tre av riksdagens partier nu agerar efter, men det kan fortfarande inte några andra än de själva ta ansvar för.