Det går att göra bra saker på ett dåligt sätt

Gotlänningar är ett stoiskt folk. En bra egenskap, tycker Per-Ola Olsson som kommer att medverka på ledarsidan under de närmaste veckorna.

Hamstring bor granne med hysterin.

Hamstring bor granne med hysterin.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-03-08 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När människor i spåren av Rysslands krig mot Ukraina nu gör häftiga omvärderingar av sin egen säkerhet vänder de sig till sökverktyget Google. Sökningar efter ord som prepping, survivalism, nödradio, stormkök och jodtabletter har ökat lavinartat. Dock inte alls lika mycket på Gotland som på fastlandet. När resten av Sverige utifrån sina googlingar att döma förbereder sig för en invasion vill gotlänningarna veta mer om melodifestivalen.

En del av denna lite mer luttrade inställning till avbrott i vardagen kan förvisso vara en konsekvens av öns många strömavbrott, men det är i grunden en bra egenskap. Det är bra att redan vara förberedd och att inte stressa upp sig.

Den här lite försynta vardagsberedskapen är överlägsen de mer panikartade åtgärderna. När Corona kom såg vi hur människor panikköpte toalettpapper. Till vilken nytta? Viruset satte sig ju i luftvägarna, och inte i magen. Nu är det stormkök folk hamstrar. Orderingången hos den välkända tillverkaren Trangia har ökat med 25 gånger, och företaget har fått införa både fri övertid och helgskift.

Folk hamstrar även konserver och vattendunkar. Det kan absolut vara så att många förbereder sig för strömavbrott men de stora inköpen av tändstål, liggunderlag och annan fältutrustning i kombination med sökningar om camping och hur man gör upp eld indikerar att det finns en stor klick som förbereder sig för att fly ut i skogen.

Detta är utslag av hysteri. Det finns ingen situation där hysteri tillför något annat än problem. Snarare förstärker det problemen. Det är också ett rimligt antagande att vi när kriget lagt sig kommer se massvis med konserver kastas för att burkarna blivit dammiga och att loppisarna kommer svämma över av oanvända stormkök.

Det går alltså att göra bra saker på ett dåligt sätt. Det är bra att ha vatten, mat, batterier, värme och annat så att man klarar sig en bra stund. Att ha det man behöver innan man behöver det. Här har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bra tips på vad de kallar krislåda men som i allt väsentligt bara är ett vanligt skafferi. Då kan det bli snöstorm, elavbrott och oro i världen utan att ens egen värld havererar. Att köpa flera års förbrukning av toalettpapper och konserver är mer tveksamt. Framför allt om det görs i sista stund tillsammans med massa andra som också är uppstressade.

Om du nu vill öka din beredskap, låt inte toalettpapper eller campingutrustning bli någon form av mental snuttefilt. Mjukstarta i stället med att veckohandla. Hittar du något med lång hållbarhet som du tycker är gott, köp lite extra. Då är det dels naturligt att rotera ditt förråd, dels fortsätter livet mer som vanligt när det blir störningar och det är enklare att hålla humöret uppe. För det är till syvende och sist inte utrustningen som fäller avgörandet. Det gör du. Det hjälper inte att du sitter i skogen med hela ryggsäcken full av konserver om du glömt konservöppnaren hemma. Och stressa inte upp dig. Du löser det här också.