I samband med debatten om den uteblivna strandskyddsdispensen för "Manges fast food café" vid Fårö fyr blev jag uppmärksammad på ett liknande ärende i Gnisvärd.
Den 27 april skrev Gotlands Allehanda om det, det handlar om en liten glasskiosk som är ännu ett exempel på hur Gotland å ena sidan jobbar för ökad turism och höjd kvalitet på service, å den andra sätter käppar i hjulet för samma arbete.
Det som de flesta gotlänningar har svårast att förlika sig med är att det hittills handlar om verksamhet i liten skala som funnits i flera år utan att skada allmänhetens tillgång till stranden. Tvärtom har de små serviceföretagen gjort det enklare och trevligare för folk att vistas där.
Helt plötsligt har länsstyrelsen bestämt sig för att tolka reglerna mer strikt och alltså hellre avslå dispenser från strandskyddet än bevilja. Hade det handlat om nyetableringar där permanenta anläggningar byggts upp inom strandskyddet hade inte många höjt på ögonbrynen.
Nu handlar det om mindre etablissemang som plockas ner när säsongen är slut.
I samband med att Gotlandsglass AB (Guteglass) överklagade sitt avslag för glasskiosken i Gnisvärd (som funnits där i 15 år) blev de varse att även Sudersannas på Fårö sannolikt kommer att nekas dispens efter att den som nu gäller går ut.
Ursäkta, men vad är det frågan om?
Sudersannas drabbade förra året av ett dråpslag när deras uppskattade verksamhet på Sudersand plötsligt ansågs vara ett hinder för folk att ta sig ner till stranden. Efter folkligt uppror, sju sorger och åtta bedrövelser fick Sudersannas fortsatt dispens. Något det nu alltså verkar vara stopp för.
Vi skulle ha kunnat ha nya strandskyddsregler klara att börja gälla den 1 juli i år. Där skulle det lokala inflytandet öka och det skulle ha blivit enklare att bygga strandnära i gles- och landsbygd och i små tätorter. Svårare i redan hårt exploaterade områden som Stockholms skärgård.
Här var det dock inte länsstyrelsen som satte stopp. Det gjorde Moderaterna och Kristdemokraterna för att de inte var helt nöjda med den kompromiss som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet kommit fram till. Trots att fler av de stötestenar som finns kunde lösas sa man nej, bara för att man inte kunde tåla ännu en framgång för Centerpartiet.
Strandskyddet var på bordet många gånger under Alliansens åtta år i regering. Att frågan aldrig kom i mål var inte Centerpartiets fel om man säger så.
Nu landar denna avgörande fråga sannolikt i ännu en utredning, den tredje på kort tid. När den är klar återstår det i slutänden fortfarande att få politisk majoritet för ett förslag. Då krävs kompromisser. M och KD säger sig säkra på att kunna skapa en bättre sådan om de får väljarnas förtroende att bilda regering.
Men det är också M och KD som är ansvariga för att det inte redan finns en hygglig kompromiss på plats 1 juli i år.