Socialstyrelsen gav redan 2012 ut en rapport som fastslog att fyra av fem äldreboenden inte lever upp till de krav som lagar och förordningar ställer på vården och omsorgen om äldre. Men även inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kontinuerligt rapporterat om de brister som finns inom äldreomsorgen. Coronapandemin visade med största tydlighet att både Socialstyrelsen och IVO haft helt rätt, vilket Coronakommissionen beskriver i sin rapport.
Trots det menar Gotlänningens politiska redaktör, Eva Bofride, i sin ledare den 12 maj att ”I debatten på Gotland verkar det som att antalet anställda är det enda måttet att mäta kvalitet.”
Självklart är inte antalet anställda det enda måttet att mäta kvalitet, men samtidigt har ju utredning efter utredning kommit fram till att bemanningen måste ökas för att säkerställa en bra omsorg för våra äldre. Då tycker jag det är naturligt att protestera när bemanningen på Hemses bägge äldreboenden minskas med närmare hälften för att regionen ska spara in ännu mer på våra äldre. Detta trots att regering och riksdagens samtliga partier är helt överens om att det är nu vi ska vända 40 års besparingar på våra äldre, till satsningar. Men här är jag och Bofride uppenbart inte överens. Hon verkar inte se några problem med de nedskärningar som nu genomförs i Hemse annars hade hon väl sällat sig till mängden av kritiker istället för att ifrågasätta dem som protesterar.
I sin ledare den 16 maj skriver Bofride angående de argument som bland annat jag fört fram: ”Argumenten har gått ut på att i en upphandling gäller bara priset och att det enda sättet att bedriva verksamheten till en lägre kostnad är att kvalitet för de boende och villkor för de anställda blir sämre. Det finns dock ingenting som stärker dessa påståenden. Vare sig i kvalitetsundersökningar eller som ärenden hos facket.”
Ingenting som stärker det? Socialstyrelsen, IVO och Coronakommissionen har ju alla pekat på att det behövs mer resurser för att det finns stora brister i både kvalitet och villkor för de anställda.
I rapporten ”Budget ur balans” kan vi läsa om den psykosociala arbetsmiljön utifrån Arbetsmiljöverkets tillsyn inom äldreomsorgen. ”På nio av tio arbetsplatser har de funnit brister i arbetsmiljön. De pekar ut ett antal övergripande utvecklingsområden: balans mellan krav och resurser, introduktion och kompetensutveckling, planering och arbetsledning samt stöd för prioritering när arbetsbelastningen blir för hög. De har genomfört 1 012 inspektioner, vilka har lett till sammanlagt 4 541 krav på arbetsmiljöåtgärder (Arbetsmiljöverket 2020).”
Nu är det ju möjligt att Bofride har helt rätt och att Gotland är ett lysande undantag från resten av landet, men jag är skeptisk.
De rapporter som Socialstyrelsen, IVO och nu senast Coronakommissionen skrivit visar med all tydlighet att äldreomsorgen behöver ha fler anställda, inte färre.