Andreas Unger (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, sade i går till P4 Gotland att Regionen överväger att åter starta den yrkeschaufförsutbildning för tung trafik som avvecklades för fyra år sedan.
Spontant tycker jag att det är en god idé. Yrkeschaufförer är något Gotland behöver och det är en utbildning som med hög sannolikhet leder till anställning i en bransch som behöver rekrytera. Branschen tycker också att det vore väldigt välkommet. Magnus Lindby, vd för Roma grus och ordförande i Gotlands åkeriförening, hoppas att utbildningen kan återstartas relativt snabbt:
– Annars kommer vi hamna i en jättestor kris i transportbranschen.
Hur går det för ett samhälle med svår brist på yrkeschaufförer? Ja, det har vi nyligen fått demonstrerat för oss i Storbritannien, som förlorade många yrkeschaufförer med ursprung i andra länder i och med att landet lämnade EU. Tydligaste konsekvensen blev att mack efter mack sålde slut på bensin utan att man lyckades leverera mer för att fylla på lagret. Köerna ringlade vid mackar där pumparna fortfarande fungerade och folk började hamstra bränsle. Just bensin är för övrigt inte det säkraste man kan hamstra.
Det var dock många fler branscher än mackarna som drabbades. I somliga livsmedelsbutiker gapade exempelvis hyllorna tomma och snabbmatskedjor blev inte alls snabba när de saknade råvarorna de behöver.
Storbritannien lyckades åtminstone tillfälligt lindra landets problem genom att öppna för tusentals viseringar för chaufförer som skulle kunna ersätta dem som fördrivits från landet. Men hur lätt blir det att rekrytera yrkeschaufförer, även om man kastar nätet långt och brett utanför hemmamarknaden, när yrkeschaufförer blir en bristvara i hela Europa? Detta är vad Transportfacken nu varnar för, vilket Dagens Nyheter rapporterade häromdagen. Bristen är redan ett faktum och det kommer att bli värre.
Branschen har rekryteringsproblem och pensionsavgångarna är omfattande framöver. Detta är problem som branschen till övervägande del måste hantera på egen hand, genom lönesättning och arbetsvillkor. Men Region Gotland kan åtminstone bidra, även för blivande gymnasisters skull, genom att tillhandahålla en yrkeschaufförsutbildning för dem som vill ha en sådan, så att de kan bli yrkeschaufförer utan att behöva lämna ön i väldigt ung ålder. Och utbildas de på fastlandet så ökar ju också risken för att det är på fastlandet de bosätter sig och arbetar.