Folkhälsomyndigheten har publicerat på sin hemsida att ett eventuellt dataintrång orsakat att 800 individers personliga information har läckts ut. På den listan innehöll privat information om barn under tolv år som valt att vaccinera sig. Det är inte bara högst problematiskt att deras personuppgifter läckt ut, utan konsekvenserna som det kan få kan också gå i strid med Barnkonventionen. Nu krävs det att Sverige kommer i kapp med informationssäkerhetsarbetet inom statliga myndigheter, för att säkerställa barns rättigheter.
Barnkonventionen har varit svensk lag sedan 2020. Det innebär att brott mot konventionen tas mer på allvar och kan få rättsliga konsekvenser. I september granskas Sverige av FN:s Barnrättskommitté för hur man sköter sig när det kommer till Barnkonventionen. Förhoppningsvis tittar kommittén på hur informationssäkerhet påverkar barn och deras rätt till privatliv och social trygghet. Informationssäkerhet handlar inte bara om en människas information. Utan det handlar också om integritet. Det är därför oerhört viktigt att sådana här, och liknande, incidenter analyseras utifrån ett barnrättsperspektiv. Det går också att ifrågasätta om det som hänt ligger i linje med principen om barnets bästa – som i varje situation måste beaktas.
Förra månaden skedde en liknande incident i Visby. Ett barn som lever med skyddad identitet blev fotograferad under en skolavslutning. Detta trots att alla föräldrar blivit informerade i förväg att det inte var tillåtet. Föräldrar och anhöriga hann ta bilder innan rektorn påminde om att det inte var tillåtet att fotografera. Mamman berättade om en rädsla att familjen eventuellt behöver flytta. Kvinnor och barn som lever gömda från deras förövare får ofta sin privata information läckt för att den har getts ut till förövaren. Kontot Gömda Kvinnor på Instagram diskuterar detta frekvent.
Det är alldeles för lätt i Sverige att få tag på information om personer i Sverige. Och det är barnen som drabbas.
När människor i andra länder får höra hur lätt det är att få tag på personnummer, uppgifter om lön, telefonnummer och annan information till nästan vem som helst i Sverige blir de chockerade. Många länder skulle aldrig tillåta en app där man inte bara kan se vem det är som ringer, trots skyddat nummer, utan också kan se var de befinner sig. Även om det kan vara användbart i situationer där man vill identifiera någon som ägnar sig åt hot och hat, så är det information som de flesta i vardagen inte behöver. Utan vi har blivit beroende av att alltid ha all information vid våra fingerspetsar.
Informationssäkerhet är något som diskuterats mer och mer de senaste fem åren och det är svårt att hänga med i alla svängar. Dock är det viktigt att man ser över rutiner och vad som kan gå fel och att man alltid har barnen i åtanke. Att en person som barnet lever gömt ifrån kan få tag på information om barnet är helt oacceptabelt. Att information om vaccinerade barn publiceras offentligt på en hemsida, är också helt oacceptabelt.
Regeringen har gett i uppdrag att ett nytt nationellt center för cybersäkerhet ska upprättas. Under en femårsperiod fram till 2025 ska verksamheten utvecklas och kommer hantera sådana här frågor.
Sådana här incidenter visar behovet av centret redan i dagsläget. Och vikten av att alltid ha med sig ett barnrättsperspektiv.