Nu är det slutlekt med klimatet för FN:s medlemsstater

Efter att ha använt upp hela planetens resurser för året är rätten till hållbart klimat äntligen en mänsklig rättighet.

FN:s generalförsamling.

FN:s generalförsamling.

Foto: Frank Franklin II

Ledare2022-07-30 07:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Häromdagen kom det historiska beslutet. Ett hållbart klimat och frisk miljö är en mänsklig rättighet. Inte en dag för tidigt. Beslutet togs av FN samma dag som vi förbrukat världens resurser för hela året. Det är alltså slutlekt med klimatet för alla FN:s medlemsstater. Och det är nu hög tid att ta klimatarbetet på allvar. 

Vi har fem månader kvar av det här året, men har redan använt alla våra resurser för resterande månader. Dagen kallas för Den ekologiska skuldens dag. Den kom i år två dagar tidigare än förra året och sker tidigare och tidigare för varje år. Det är skrämmande att veta att vi idag lever på lånade resurser. Resurser vi stjäl från kommande generationer.

Samma dag tog FN:s generalförsamling ett historiskt, och välbehövligt beslut. De slog fast att en ren, hälsosam och hållbar miljö är en universell mänsklig rättighet. Totalt var det 161 länder som ställde sig bakom resolutionen. I och med att denna typ av resolutioner inte är juridiskt bindande, så krävs det att staterna själva implementerar den i sin lagstiftning och säkerställer att allas rätt till att leva i en hälsosam miljö efterlevs. Liknande formuleringen har redan diskuterats i FN:s råd för mänskliga rättigheter, men att ett beslut nu formellt tagits bland FN:s medlemsstater kommer göra stor skillnad. Det är dock på nationell nivå som det verkliga arbetet har skett. Exempelvis i Nederländerna, där man argumenterat att miljöförstörelsen som Shell orsakat har brutit mot mänskliga rättigheter. Förhoppningsvis banar beslutet väg för liknande argument, även i Sverige. 

Beslutet visar på vikten av att agera för miljön nu. Det räcker inte med högerns retorik om att vi alla ska leva vidare som vanligt. Då kommer det vara för sent. Vi behöver implementera resolutionen även på nationell nivå, så snart som möjligt. Att beslutet tagits innebär också att civilsamhället exempelvis kan hålla svenska staten till svars ifall man inte lever upp till den. Det kommer också underlätta för klimatflyktingar att söka internationellt skydd.  

Det går inte längre lattja runt med klimatarbetet som om det inte vore på allvar. Utan nu kommer det behövas insatser snabbt, som gör skillnad, på riktigt. Och för Sverige, som rent generellt brukar få bra betyg för hur man lever upp till mänskliga rättigheter, har nu sitt goda rykte att förlora om man inte tar stora, snabba kliv mot ett bättre klimat. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.