Hur skulle vi haft det om Geab var kommunalt?

Det kan vi så klart inte veta. Våra kommunala bolag har ju inte alltid varit välskötta. Men mycket talar för att nätasvgiften hade varit lägre.

Det gör skillnad vem som kontrollerar ett nät.

Det gör skillnad vem som kontrollerar ett nät.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-11-23 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att transportera el till slutkund är ingen fri marknad. Det är många olika monopol. Vi kan ju inte byta nätbolag om vi är missnöjda. Det man möjligen kan göra, om det överhuvudtaget är realistiskt, är att sluta vara elkund överhuvudtaget. Då får man förlita sig på sin egen elproduktion. Väldigt opraktiskt. Men vem vet vad som kan bli möjligt i framtiden med nya former för både produktion och lagring av el.

Men än så länge är nästan alla av oss ofrivilliga fångar hos monopol vars förmåga att höja nätavgifterna är bristfälligt begränsade av staten. Vilket tyvärr blir väldigt tydligt när man ser hur nätavgifterna har ökat.

Men alla elkunder är inte lika drabbade. Det finns ett mönster för hur olika typer av nätbolag höjer sina avgifter. Organisationen Villaägarna drog en tydlig slutsats i en rapport som publicerades 2020:

"Givet de stora skillnader vi ser, ger Villaägarna en tydlig rekommendation till landets kommuner: Sälj inte ut kommunala bolag till privata nätmonopol. Det kommer att göra det dyrare för era kommunmedborgare."

Året före drog tidningen Hem&Hyra en liknande slutsats:

"På fem år har jättarna Vattenfall och Eon höjt sina elnätsavgifter med ungefär 40 procent. I övriga kommuner, där elnätet till större delen är kommunalt ägda, höjdes avgifterna med 20 procent."

På konkurrensutsatta marknader är privat företagsamhet det absolut och överlägset bästa för konsumenterna. Men på en reglerad marknad uppdelad mellan många olika monopolister är det annorlunda. Där kan det vara en återhållande faktor för konsumenternas kostnader om nätbolaget ägs av någon som har ett intresse av att hålla sig väl med kunderna och kanske känner ett ansvar för medborgarnas villkor. Och tydligen är det så att kommunalt ägda nätbolag har höjt mindre än eljättarna.

Men sedan 1978 finns på Gotland Geab som till 75 procent ägs av Vattenfall. Region Gotland äger de resterande 25 procent av företaget. Och ännu mindre av inflytandet.

Geab höjer föga förvånande nätavgifterna igen. I vanlig ordning så argumenteras det för att detta beror på höga kostnader, nu och framöver. Kalle Blomberg, vd för Geab, säger till GA bland annat att:

– Vi får inte höja elnätsavgiften hur mycket som helst. Den är reglerad och övervakas av Statens energimarknadsinspektion.

Jo, det är sant. Men kopplet är långt och det sitter löst. Och det tycks vara i elnätsbolagen med de största ägarna längst från kunderna där "kostnaderna" växer som mest.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.