Regionens SMS och Ulf Kristerssons statssekreterare

Nu har Region Gotland undersökt de problem som uppdagades i samband med deras varnings-SMS

Nu har regionen rett ut problemen kring det varnings-SMS som skickades ut.

Nu har regionen rett ut problemen kring det varnings-SMS som skickades ut.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2023-11-25 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När regionen förstod att dricksvattnet i Visby med omnejd innehöll bakterier användes bland annat en SMS-service för att varna de berörda vattenabonnenterna. Om man fick i sig vattnet riskerade man att bli dålig och därför skulle vattnet kokas innan det dracks eller användes i matlagning. Vilket ännu gäller. 

SMS:et, som var en av de kanaler regionen använde för att nå ut till de drabbade, blev den stora snackisen, då många vittnade om att de inte fått det. Många frågade sig till vem det egentligen hade gått ut till? 

Under den första presskonferensen meddelades det att en av teleoperatörernas system fallerat. Senare meddelades det att det var fler operatörer där utskicken inte fungerat som det var tänkt.

Från regionens sida såg man allvarligt på de utskicksproblem som uppdagades och påbörjade en utredning.

Nu är den utredningen klar och gav följande svar.

För det första måste du vara folkbokförd på den adressen du bor på för att få det här SMS:et som varnar för driftstörningar på VA-nätet i det området där problemen finns. I detta fall Visby med omnejd.

Det regionens utredning dessutom kommit fram till är att just ditt telefonnummer måste vara registrerat vid någon av de stora söktjänsterna för telefoni. Exempelvis hitta.se eller eniro.se. Det går också bra att registrera ditt telefonnummer direkt på regionens hemsida för störningar i VA-systemet.

Det här hade ju varit bra att veta innan SMS:et skickades ut så hade vi sluppit den här diskussionen. Samtidigt är det ju bra att systemet testats så de problem som uppstod också blivit utredda.

Det som också behöver utvärderas är om just informationssystemet för driftstörningar i VA-systemet ska användas när det rör sig om så pass allvarliga störningar som bakterier i vattnet. Det kan ju vara betydligt fler än de som bor i de drabbade området som använder det otjänliga vattnet.

Men över lag anser jag att regionen hanterat vattenproblemen på ett förtroendeingivande sätt. Nu är det bara frågan om hur länge bakterien Clostridium perfringens tänker husera i Visbys dricksvattensystem och hur länge vattenabonnenterna behöver koka vattnet innan användning.

Välfärdsbrott?

Alltså, vad är det med Ulf Kristersson och hans statssekreterare när det gäller artskyddslagstiftningen? Först utreds P M Nilsson för artskyddsbrott då han tjuvfiskat ål, en utredning som sedermera lades ner, men den så kallade ”ålgate” ledde slutligen till att P M Nilsson lämnade Regeringskansliet och jobbet som statssekreterare.

Nu utreds nästa statssekreterare, Johan Jakobsson, för artskyddsbrott. Jakobsson ska enligt anmälan byggt ut både trädäck och bryggan vid sitt sommarställe på ett olagligt sätt. Förutom artskyddsbrott misstänks Jakobsson också för miljöbrott, brott mot strandskyddet och olovlig vattenverksamhet.

Det är inte heller första gången som Jakobsson hamnar i blåsväder som statssekreterare. 2006 var han statssekreterare för Folkpartiet, senare Liberalerna, men fick lämna det uppdraget efter den så kallade spionskandalen. Jakobsson friades i domstol men tre andra som arbetat för Folkpartiet dömdes för intrången i Socialdemokraternas intranät. Även om Jakobsson friades i domstol ansågs hans förtroende förbrukat av partiet.

Hade Jakobsson varit invandrare i det framtida Sverige som Tidöpartierna nu börjat bygga hade hans vandel blivit ifrågasatt. Men nu är han inte invandrare, så Jakobsson får jobba på som statssekreterare i Kristerssons regering, trots att det är ett av landets viktigaste uppdrag. Där är dålig vandel inget problem.

Mina tankar vandrar i väg och landar på frågan om Jakobsson fått göra ROT-avdrag för de jobb som nu misstänks vara olagliga. Det vet jag inte, men någon av landets alla nyhetsredaktioner lär säkert kolla upp den saken.

Men om vi ponerar att så skett vid något tillfälle under alla de år som ROT-avdraget funnits, är det då att räknas som välfärdsbrott? Vi hör ofta om bidragsfusk, men sällan om avdragsfusk. Nu kan jag inte alla regler kring ROT-avdraget, men under den snabbkoll jag gjorde hittade jag inga krav på giltiga tillstånd. Vilket Skatteverket även intygar i ett mail.

Så det är fullt möjligt att göra ROT-avdrag för svartbyggen eller andra olagliga bygg- eller renoveringsarbeten, vilket inte förvåna mig. ROT-avdraget finns till för de med bra inkomster och de är ju inte föremål för denna, eller tidigare, regeringars hårdare granskning.

Då det genom ROT är fullt möjligt att få avdrag på sin skatt för brottslig verksamhet, i form av svartbygge eller artskyddsbrott, pratar vi ju om en form av statsunderstödd kriminalitet. Vilket känns främmande för det Sverige jag vill leva i. 

Det skulle helt klart behövas hårdare krav för att få rätt till ROT-avdrag så risken för att staten subventionerar svartbyggen eller artskyddsbrott minimeras.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.