Våldet är allt – ett människoliv ingenting

Natten till fredag mördades ännu en ung man i Stockholm.

Tända ljus i närheten av platsen där artisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad.

Tända ljus i närheten av platsen där artisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2021-10-23 06:40
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Han sköts till döds och även om det mesta ännu är oklart antas det att det finns kopplingar till kriminella gäng. Den som mördades var Einár. 19 år gammal. En ung man som på tre år har gått från en HVB-placerad strulpojke till hyllad artist som tjänar miljoner på sitt rappande.

Han har flera gånger varit inblandad i brottsliga händelser och förra året blev han själv kidnappad av ett kriminellt gäng. Det var hans miljoner man ville åt och i dådet hjälpte Einárs egna vänner till att lura honom i fällan. Nästa vecka var Einár kallad som vittne i en rättegång mot just detta kriminella nätverk för den händelsen.

Våldet är gängens starkaste kapital och statussymbol, därför kan man inte låta ett mord komma undan med mindre än att någon annan dör. Efter varje dåd räds alla därför hämndaktioner. Ett människoliv är bara ett sätt att ta betalt.

Flera kända och uppburna rapartister har de senaste åren både misstänkts och dömts för brott. Många har reagerat på att artister använder riktiga vapen som rekvisita i sina musikvideos och att texterna ofta glorifierar droger och kriminalitet.

Einár fick svara på sådana frågor i intervjuer och sa att man blir inte gängkriminell för att man hör en raplåt. Att han skriver om den verklighet han ser helt enkelt.

Dock går det inte att komma ifrån att flera svenska rapartister inte bara rappat om våld och våldsbrott utan även utövat det och varit aktiva i kriminella nätverk. Det gäller att ha balans mellan moralpanik och sånt som är sant.

Samtidigt pågår en debatt om vuxenvärldens fasa för att barn och unga tar efter våld i en populär sydkoreansk tv-serie i sina lekar.

Serien handlar om personer med stora skulder som kan vinna pengar genom att leka barnlekar. De som får betala med sina liv och en efter en försvinner deltagarna. Lite som The Hunger Games alltså.

Samma fenomen återkommer när varje ungdomsgenerations musik, kultur, kläder och språk skrämmer och oroar. Så har det varit i alla tider.

Vi känner igen hur larmen spreds efter till exempel clownepidemin häromåret. Vi som är lite äldre minns hur förstörda vår generation skulle bli av "videovåldet" och hur satanismen riskerade att få fäste i takt med att hårdrocksband som Wasp ökade i popularitet.

Rapmusik har alltid handlat om livet i förorter och utanförskap, där det naturligt också förekommit mycket våld, som i gangsterrap där artisterna skildrar ett liv i "krig" mot samhället. 

Men det har hänt något sedan Latin Kings rappade "Snubben trodde han var cool för han hade en pistol" till somliga av dagens rapartister som använder riktiga vapen i sina videos och som hyllar våld och droger, snarare än att de ser det som ett samhällsproblem.

Einár dog mycket ung. Redan som 15-åring rappade han: ”Tänk på konsekvens här ute (- - -) för en konsekvens här är kåken eller en kula. 

Den sista tiden levde han med skyddat boende, ändå kunde hans mördare vänta ut honom utanför hans bostad.

Einár hette egentligen Nils Grönberg, hans död har fört upp diskussionen om gängvåldet till en ny nivå. Långt från alla de som dött i uppgörelser mellan gäng har fått lika stor uppmärksamhet. I går rapporterades om mordet hela dagen i alla nyhetskanaler.

Vi kan inte låta fler unga dö för att våld har blivit en accepterad valuta på gatan.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.