Ohälsosamt lite sjukvård i årets valrörelse

Det är redan en svår uppgift för landsting och regioner att tillhandahålla en god sjukvård och rekrytera den kompetens man behöver. Det blir inte lättare i framtiden.

Alla sjukvårdshuvudmän mår inte lika bra.

Alla sjukvårdshuvudmän mår inte lika bra.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledare2022-09-10 07:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sjukvården kommer ofta i topp, när man frågar väljarna vilka frågor som är viktigast. Ändå har valrörelsen i förvånande liten utsträckning kommit att handla om sjukvården. Jag vet inte vad det beror på. Kanske har partierna egna mätningar och erfarenheter, som tyder på att det är en fråga som det är svårt att vinna väljare på, även om den är angelägen. Kanske är det andra och mer akuta problem som har kommit att dominera, som energifrågan och brottsligheten. Det är ju inte partierna som ensamma dikterar agendan. Mediernas prioriteringar kan exempelvis också vara del av en förklaring.

På fastlandet är ju sjukvården dessutom huvudansvaret för landsting och regioner på en extra politisk nivå mellan kommuner och stat. Detta val tenderar att hamna i skymundan och kallas till och med ibland för det glömda valet med kandidater som många väljare inte har hört talas om.

Om Socialdemokraterna valt att tala tystare än vanligt om sjukvården så kan det vara begripligt. Vårdköerna har växt betänkligt under deras maktinnehav så att de blivit mer än dubbelt så långa, rentav tredubblade. Det går heller inte att skyla på pandemin, eftersom vårdköerna redan hade växt innan pandemin ens startade.

Extra graverande för Socialdemokraterna är att de landsting och regioner som de styr också har de största problemen.

SVT:s Uppdrag Granskning har rangordnat Sveriges regioner och landsting efter "allt från väntetider och patientsäkerhet till överlevnad vid olika sjukdomar".

https://www.svt.se/datajournalistik/sjukvard-i-din-region/?

I topp hamnade Stockholm, Halland och Jönköping. Sist kom – i tur och ordning från 16 till 21 – Gävleborg, Norrbotten, Västerbotten, Värmland, Jämtland Härjedalen och Västernorrland.

Men är inte bara befolkningsfördelning och geografi anledningen till detta? Dessa sjukvårdhuvudmän anser sig ju underkompenserade för sina förutsättningar.

Så är det även med Gotland. Men Gotland rankas trots förutsättningarna ändå på fjärde plats av 21 regioner av Uppdrag Granskning.

Det saknas inte problem i sjukvården, med finansiering och organisation, även i de mer välskötta landstingen och regionerna. Verkligen inte. Även på Gotland finns det problem exempelvis med tillgängligheten i primärvården och vårdcentralernas förutsättningar, även om Gotland alltså står sig mycket väl i en jämförelse med andra regioner. Kanske kan en digital vårdcentral – en idé som lanserats bland annat av Moderaterna och ett exempel på att sjukvården ändå har debatterats – bidra till en högre tillgänglighet.

Men det är ändå stora skillnader mellan olika sjukvårdshuvudmän som visar att vården inte är lika bra överallt i riket. Borgerligheten hade gärna fått tala mer sjukvård i valrörelsen, med ett större medialt genomslag.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.