Det heter ju Gotlandshem och inte Ö-övernattning

Gotlandshems syfte är inte extra övernattningsbostäder eller sommarboenden.

Inte ett företag i besöksnäringen.

Inte ett företag i besöksnäringen.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Ledare2020-05-28 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En stor andel av Gotlandshems hyresgäster har kunnat ägna sig åt sommaruthyrning. Nästa år sätter bolaget stopp för det, rapporterar Helagotland. Vad ska det tjäna till?

Det finns argument både för och emot sommaruthyrningen.

En faktor som talar för är att möjligheten att hyra ut på sommaren skapar tillfälliga boenden för många olika grupper. En av dessa är sommarjobbarna, vilket inkluderar regionens egna vikarier, exempelvis inom vården. Det kan redan vara svårt  att hitta ett hyresobjekt för en stor del av sommaren till ett vettigt pris, när man ska konkurrera med betalningsstarka turister som är beredda att betala rätt bra per vecka. När alla Gotlandshems lägenheter försvinner från sommarens marknad för tillfälliga ögäster så får dessa sommarjobbare än svårare att hitta något vettigt som de har råd med.

Dessutom ger sommaruthyrningen en möjlighet för den som har kontraktet, men inte behöver bostaden under sommaren, att generera en intäkt. En lägenhet kan vara bebodd under sommaren istället för att stå tom. Och det skadar väl ingen? Eller gör det det?

Det finns också argument för att stoppa sommaruthyrningen, bland annat av omtanke om de hyresgäster som bor kvar i sina lägenheter under hela året. För uthyrarens grannar är det inte nödvändigtvis kul om grannens lägenhet plötsligen bebos av en flock sommarjobbare. Eller, än värre, om det kommer en ny grupp utvilade festprissar till grannens lägenhet varje vecka, fast bestämda att vända på dygnet. Så alla Gotlandshems hyresgäster blir nog inte sura över att möjligheten till sommaruthyrning försvinner.

Korttidsuthyrning innebär också ett slitsammare liv för fastigheten vilket i sin tur innebär ytterligare kostnader för den ursprungliga hyresvärden. Att köpa en begagnad leasingbil betraktas väl inte som något stort misstag. Men att köpa en begagnad hyrbil är nog något som de flesta aktar sig för. Många vårdar och aktar inte det de hyr för bara en kort tid. Så det är fullt begripligt om Gotlandshem inte vill ha sina lägenheter på en sådan marknad.

Men den viktigaste faktorn är kanske ändå kopplad till ett så kallat allmännyttigt bostadsbolags existensberättigande. Man kan debattera allmännyttans uppgift, men jag tror nog ändå att de flesta håller med om att den inte finns till för att ge hyresgästerna tillgång till en extra övernattningslägenhet som de egentligen inte behöver, men som de till stor del kan finansiera genom att hyra ut den under sommaren. 

Gotlandshem bör väl prioritera de hyresgäster som har ett eget behov av en bostad, året runt. Och i så fall är det helt logiskt att blockera sommaruthyrning för att förhindra att hyresgäster sitter kvar på kontrakt för bostäder som de egentligen använder som fritidsbostäder.