Ulf Kristerssons pantbank kan bli en dyr affär

Det kan bli en dyr historia för de som pantsätter sin röst i Ulf Kristerssons pantbank

Genrebild. Lånekvitto från seriös aktör.

Genrebild. Lånekvitto från seriös aktör.

Foto: Sören Andersson/TT

Ledare2022-07-07 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ledare

Vi har nog alla köpt något vi ångrar eller inte längre ser någon användning för. De som är kloka lägger ut de oanvända grejerna till försäljning på olika sätt och kan på det sättet slå två flugor i en smäll. Dels minska på resursslöseriet dels få en extra slant till något annat man vill unna sig.

Det finns också saker som vi inte vill sälja även om de står oanvända. Saker som är av stort värde för oss. Det kan vara arvegods eller annat som vi har fäst oss extra starkt vid. När vi då råkar få behov av tillfälliga pengar finns det på några håll i landet pantbanker som kan stå till tjänst. Vi kan där lämna in saken och få låna en summa som understiger värdet, men ändå är så pass hög att det känns bra. När vi sen vill ha tillbaka saken får vi betala tillbaka en högre, men ändå rimlig, summa. Det är bland annat skillnaden mellan lånesumman och summan vi löser ut saken för som gör att pantbanken kan gå runt.

Men då pratar vi om seriösa aktörer, vilket vi knappast kan anklaga Ulf Kristersson försök att agera pantbank för. Kristersson har vädjat till socialdemokratiska väljare att ”låna” ut sin röst till honom. Något som även Ebba Busch (KD) gjorde reklam för i sitt Almedalstal. 

Jag tror Kristerssons vädjan faller platt, men misstänker ändå att det finns väljare som funderar på saken. Väljare som ser sin röst som viktig och inte kan tänka sig att sälja den, men möjligen låna ut den till ett val. 

De funderar på vad det kan ge dem. Vad blir skillnaden för en trogen socialdemokratisk väljare mellan det de får och det de tvingas betala för att få tillbaka rösten. I Kristerssons pantbank får vi inget förhandbesked om kostnaden att få tillbaka röste. Det är i stället en fråga om hur pantbanken och Kristersson kommer att förvalta den lånade rösten?

Många socialdemokratiska väljare, om inte alla, vill ha ett välfärdssamhälle där alla hjälps åt utifrån sina egna förutsättningar. De tycker att skatt är något bra om den förvaltas på rätt sätt och skapar ett jämlikt samhälle. De senaste åren har det blivit tydligt jämlikheten inte hängt med, utan att välfärden behöver rustas upp. 

Pandemin visade med stor tydlighet att såväl sjukvård som äldreomsorg behöver mer resurser. Ukrainakrisen visar med stor tydlighet att försvaret, både det militära och civila, behöver rustas upp. Gängbrottsligheten behöver också bekämpas och polisen är tydlig med att det som mest behövs just nu är satsningar på skola och socialtjänst för att minska nyrekryteringen till gängen. Samtidigt som de satsningar som redan genomförs med höjda straff och fler poliser måste fortsätta.

Ulf Kristersson lovar att inte höja skatterna. Det är vad du som lånar ut din röst kan vinna under kommande mandatperiod. Men att inte höja skatterna med så många olika behov av satsningar innebär kraftiga prioriteringar. Vi vet vad som får stå tillbaka när militär sätts mot skola eller när polis sätts mot äldreomsorg. När de fyra år som Kristersson fått låna din röst går mot sitt slut är det inte helt otroligt att du står där med notan i handen i form av en välfärd i ännu sämre skick än i dag. 

Så se upp med att låna ut din röst till Ulf Kristerssons pantbank för det kan bli en dyr affär.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.