Regionen måste säkra vattentillgångar för framtiden

Runt om på Gotland finns det ytvattenmagasin som bara väntar på att få ingå i regionens dricksvattenledningar.

Follingbo stenbrott är ett exempel på ytvattenmagasin som regionen borde säkra för framtiden.

Follingbo stenbrott är ett exempel på ytvattenmagasin som regionen borde säkra för framtiden.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2021-10-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I gårdagens GA kunde vi läsa att regionen under sommaren tvingats ta ut mer vatten ur sina vattentäkter än de haft rätt att göra. Enligt SGU är vattennivåerna i både små och stora magasin mycket under normal nivå för årstiden. Nivåerna i de små magasinen är sämst i landet medan några andra områden har lika stora problem som Gotland i de stora vattenmagasinen. Vi kan konstatera att nivåerna i de magasin som SGU mäter är allvarligt låga och möjligheten att de fylls på snabbare än i normala fall är ytterst begränsad. För att magasinen ska fyllas på snabbare krävs en höst och vinter med mycket nederbörd.

Till GA säger regionens vattenchef Patrik Johansson: "I somras hade vi ett enormt tryck med mycket besökare, hög värme och låga grundvattennivåer. Vi jobbar stenhårt för att hitta åtgärder men det är inte en lätt uppgift vi har." 

Läget är inte det bästa med ständigt låga nivåer. De senaste fyra åren har SGU:s siffror för de stora magasinen inte sett så bra ut. 2018, 2020 och nu 2021 är nivåerna mycket under. 2019 var lite bättre med nivåer som "bara" var under de normala. Följderna med låga nivåer nu efter sommaren och normal eller mindre nederbörd ser vi i nivåerna på våren. 2019 - 2021 har de varit under det normala i april vilket i mina ögon inte är någon bra start inför sommaren. Då är ju både uttag och avdunstning högre samtidigt som nederbörden normalt inte är till någon hjälp. 

För södra Gotland löstes vattenbristen i regionens system genom bräckvattenverket i Kvarnåkershamn. När vattenledningarna som nu byggs mellan vattenverket i Kvarnåkershamn och Visby är klara kommer man kunna ta vatten från bräckvattenverket och på så sätt vila vattenmagasinen runt omkring Visby. Men dit är det ännu ett par år.

Men för norra Gotland ser det mörkare ut. På regionen hemsida kan vi läsa att det letas nya vattentäkter för Slite och Lärbro samtidigt som man undersöker möjligheten att höja vattennivån i Bästeträsk för att öka kapaciteten för Fårösund. 

Det avtal om tillgång till stora vattenmängder som Region Gotland och Cementa kommit överens om föll samtidigt som Cementas ansökan om utökat täkttillstånd avvisades av mark- och miljööverdomstolen. Därmed riskerar regionens vattentillgång på norra Gotland att få samma problem som södra Gotland hade innan bräckvattenverket i Kvarnåkershamn tog i bruk. 

Jag tycker att regionen genast tar en förnyad kontakt med Cementa för att säkra Spillingsdammen för framtida anslutning till färskvattennätet. Oavsett om Cementa är villiga att stå för delar av den infrastruktur som behövs eller inte. Fördelen med Spillingsdammen är att den ligger mycket nära det befintliga VA-nätet. 

Visserligen finns ett liknande avtal med Nordkalk, men den täkten måste både beredas i domstol och anslutas till VA-nätet vilket kommer att ta tid. Det finns som ni förstår en del frågetecken kring den täkten.  

Men det finns också en mängd gamla stenbrott runt om på ön som är fyllda med vatten. Har regionen kartlagt dessa och utrett möjlighet och eventuella kostnader för att nyttja den möjligheten som stenbrottens vatten innebär? Det kan ju aldrig vara fel att ligga lite före i planeringen och säkra tillgång till vatten även om man inte väljer att ansluta täkterna med en gång.

Regionen planer att vi ska bli fler gotlänningar på ön samtidigt som både politiken som näringen vill öka antalet besökare genom att förlänga turistsäsongen kräver en bättre tillgång till vatten än vad som finns i dag. Det finns som jag ser det inget annat alternativ än att regionen måste säkra vattentillgångar för framtiden.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.