Vad kan vi lära för att det inte ska kunna upprepas

Åtalet mot mannen som misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren väcker funderingar och känslor från tiden runt dådet till liv.

Blommor på Donners plats.

Blommor på Donners plats.

Foto: Astrid Philipson

Ledare2022-11-03 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I tisdags väckte åklagaren åtal mot Ing-Marie Wieselgrens misstänkta mördare. Åtalet väcker känslor från tiden för mordet, men även tankar runt hur det kunde hända.

Visby är inte stort och det område där olika Almedalsarrangemang går av stapeln är än mindre. Vi som var på plats runt Almedalen eller på något av alla de evenemang som hölls, där och då, var alla i närheten av mordplatsen. Upplevelsen av händelsen som kostade Wieselgren livet varierar självklart från person till person men ingen kunde nog undgå att bli berörd av det fruktansvärda mordet. De känslorna väcks nu åter till liv genom den mediala uppmärksamhet som åtalet väcker. 

Men det är inte bara känslorna som väcks till liv utan även tankarna kring själva händelsen och då främst hur det kunde hända. Det är självklart otroligt svårt för polis och övrig säkerhetspersonal att kunna förhindra en enskild ensamagerande gärningsperson, men det finns saker som känns märkliga när vi nu fått tillgång till åtalet och den förundersökning som gjorts.

När jag läste att den misstänkta gärningsmannen rest från fastlandet med både svärd och pilbåge utan att väcka uppmärksamhet reagerar jag reflexmässigt? Hur är det ens möjligt? Men när man sen tänker efter är det inte så konstigt att det gick. 

Till skillnad från flyget har Gotlandsfärjorna ingen säkerhetskontroll. En person med en stor väska väcker inte mer uppmärksamhet än någon annan. Vad väskorna innehåller kontrolleras inte vilket är långt ifrån den procedur vi möts av på flyget där det knappast gått att få med varken knivar eller svärd. 

Här finns potential att förbättra säkerheten, utan att det behöver betyda samma rigorösa säkerhetskontroller som vi har på flyget. Och då tänker jag inte bara på säkerheten kring Almedalsveckan utan säkerheten på färjorna året runt.

Man kan också fundera kring hur säkerheten på själva Almedalsarrangemangen skulle kunna skärpas. Av åtalet mot den misstänkta mördaren uppfattar jag att han gått omkring med både knivar och svärd mitt i folkmyllret. Andra besökare har varit helt ovetande precis som polis och andra säkerhetsfunktioner. Att alla besökare ska genomgå en säkerhetskontroll värdig vilken flygplats som helst skulle inte fungera, men det känns inte bra att svärd, om en av kortare slag, kan bäras runt bland besökare, journalister och politiker. 

Att begränsa antalet ingångar och bemanna dem med både säkerhetspersonal och någon form av metalldetektorer, som skulle kunna upptäcka knivar eller svärd, borde väl inte vara helt omöjligt att få till. I alla fall runt det område dit de flesta besökarna går någon gång under sina besök av Almedalsveckan. Jag tänker då främst på Almedalen, området kring Campus Gotland och ut mot Holmen. De senaste politikerveckorna har det av säkerhetsskäl funnits bommar för att kontrollera och begränsa fordonstrafiken, nu tror jag det är dags att göra liknande kontroller även för fotgängare.

Jag vet att det här skulle innebära stora inskränkningar för oss alla att röra oss fritt, men jag tror det skulle kunna minska riskerna för impulshandlingar eller dåligt planerade dåd. Och då politikerveckan numera inte ens är en hel vecka blir tiden vi inte kan röra oss helt fritt på Visbys gator relativt kort.

Åtalet mot den misstänkta mördaren väcker många känslor till liv, men även funderingar kring hur det kunde hända. Det finns mycket att lära av händelsen så vi kan minimera riskerna för liknande händelser framöver.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.