Nu är studenternas boende i marknadens händer

”Politikerna har nu lagt allt ansvar för studenternas boende i handen på marknaden och den vet vi ju hur den fungerar här på ön”, skriver Erik Fransson.

”Politikerna har nu lagt allt ansvar för studenternas boende i handen på marknaden och den vet vi ju hur den fungerar här på ön”, skriver Erik Fransson.

Foto: Per Leino/Tommy Söderlund

Ledare2022-06-29 07:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ledare

Under förra veckans fullmäktige beslutade en klar majoritet av ledamöterna att tillåta Gotlandshem sälja av bolagets studentbostäder.

Frågan aktualiserades under våren då K2A ställt frågan till Gotlandshem att få köpa deras studentbostäder. Gotlandshem, som anser att kategoriboenden generellt och studentbostäder i synnerhet inte är något som bolaget vill satsa på, såg en möjlighet att renodla sin verksamhet.

K2A är dessutom en mycket seriös aktör inom studentbostäder. Det finns ingen tvekan om det. Att de etablerar sig på Gotland med ett större antal studentlägenheter är bara bra. Risken att K2A agerar på ett sätt som inte gynnar studenterna är låg. Jag tänker då på delårsuthyrning eller ombildning till annat boende. Så att Gotlandshem nu får möjlighet att sälja till K2A är i sig inte något jag ser som ett problem.

Problemet är att en majoritet av regionfullmäktige valde att låta Gotlandshem bli det enda, eller i alla fall ett av landets få, allmännyttiga bolag i en studentstad helt utan studentlägenheter. 

Det känns inte bra i magen att det enda bostadsbolaget som vi, genom våra folkvalda, kan påverka inte längre har några studentlägenheter. 

Politikerna har nu lagt allt ansvar för studenternas boende i handen på marknaden och den vet vi ju hur den fungerar här på ön, där många studenter tvingas flytta ut när sommaren börjar för att fastighetsägaren ska kunna tjäna pengar på turister. Något som blivit starkt kritiserat från studenthåll.

Uppsala universitet - Campus Gotland är en viktig pusselbit för Gotlands utveckling. Med rätt utbildningar kan Gotland bland annat få tillgång till nyutbildade inom bristyrken. I dag utbildas exempelvis sjuksköterskor, lärare och socionomer, på Campus Gotland. De som går de utbildningarna är välkomna tillskott på den gotländska arbetsmarknaden när de väl blir utexaminerade. Det finns även andra studenter som genomgår utbildningar som skulle gynna ön om de blev kvar och började arbeta på Gotland.

Men för att de nyutbildade ska stanna kvar och jobba krävs att Gotland visar upp sig från sin bästa sida. Något som knappast sker om studenterna tvingas flytta ut varje sommar.

Det vore med andra ord bra om Gotlandshem, som regionen själv äger och styr, också tog ett stort ansvar för studenternas möjligheter till året runt-boende. Nu har politikerna i regionfullmäktige överlämnat den frågan helt och hållet till marknaden att lösa. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.