I dagens GT kan ni läsa om Meit Fohlins tankar kring valet och valutgången, men utan att hon släpper en enda liten detalj angående de samtal eller förhandlingar som pågår angående hur regionen ska styras de kommande fyra åren.
Under valrörelsen var Socialdemokraterna tydliga med att de inte tänkte styra regionen i minoritet vid en eventuell valseger. Nu är vi där. S blev den stora vinnaren på Gotland och de rödgröna är större än allianspartierna, men inget av blocken har egen majoritet. Om S nu vill ta över styret och göra det i majoritet behöver man hitta en eller flera samarbetspartier på andra sidan blockgränsen. Något som jag ser som viktigt för Gotland.
Det är stor skillnad på möjligheten att styra en kommun i minoritet jämför med att styra riket i minoritet. I riksdagen sitter heltidsarvoderade ledamöter som tillika har uppdrag i riksdagens olika utskott. Möjligheten för riksdagens partier och ledamöter att förhandla i olika enskilda frågor är stor och utskotten har ”bara” en förberedande funktion. Alla beslut tas sedan i riksdagen.
I en kommun, vilket Region Gotland räknas som, ser det helt annorlunda ut.
Av regionens över 100 förtroendevalda politiker är det bara ett tiotal som är arvoderade på ett sätt som möjliggör att de kan delta i regelrätta förhandlingar utan att förlora inkomst. De cirka tio är mer eller mindre arvoderade på ett sätt som medger att de kan jobba heltid med politik. Men av dessa tiotalet politiker är inte alla partier representerade.
I nämnderna där det, till skillnad från riksdagens utskott, tas beslut om verksamheterna är det inte ovanligt att bara en av ledamöterna är arvoderad på ett sätt som medger att de har råd att ta ledigt från jobbet.
Som ni förstår är det stor skillnad på möjligheterna till regelrätta förhandlingar för att söka majoritet för sina förslag. Och då har jag inte tagit upp problemen för våra fritidspolitiker att kunna ta ledigt med kort varsel eller i för stor utsträckning då arbetssituationen inte alltid är så pass flexibel. Och även om fritidspolitikerna har laglig rätt att ta ledigt är de ändå anställda för att utföra en arbetsuppgift där det sällan finns någon ersättare att sätta in då dagens arbetsorganisationer ofta är kraftig slimmade.
Men är det då så viktigt att de som styr Gotland kan göra det på ett sätt där de förslag som läggs fram också vinner gehör av en majoritet? Ja, det vill jag påstå att det är. Region Gotland behöver styras långsiktigt och då fungerar det inte med den osäkerhet som ett minoritetsstyre medför. Vi har dessutom sett hur SD under pågående mandatperiod till mycket stor del valt att stödja alliansens förslag. Skulle S ta över styret i minoritet, med eller utan V och MP, finns en stor riska att deras förslag röstas ner om SD följer den inslagna vägen. Och att sitta och förhandla fråga för fråga i nämnd efter nämnd blir ett jobb som våra lokala politiker får svårt att klara av.
Det skulle med andra ord vara bra för Gotland om vi fick ett majoritetsstyre, men frågan är om något av allianspartierna är intresserade. Jag har uppfattat att delar av borgerligheten tvekar om att ta ansvar. De är rädda för att tappa väljare om de styr ihop med S. Det känns märkligt om ansvarstagande ska vara en sak som väljarna inte gillar. Att väljarna föredrar att det parti de gillar står bredvid och pekar ut hur saker och ting borde göras istället för att de är på plan och gör sakerna.
Jag hoppas att det inte är så. Jag hoppas väljarna premierar ansvarstagande för Gotland behöver ett stabilt politiskt ledarskap under de kommande åren som ser ut att bli riktigt tuffa.