Det skulle förvåna mig oerhört om en enda gotlänning skulle välkomna kärnvapen på Gotland. Liksom en enda svensk skulle önska det för Sverige.
Norge och Danmark krävde inga undantag vid Nato-inträdet men har efter en tid formulerat ett avståndstagande på sina territorier. Kravet är dock inte juridiskt, utan mer av en policy enligt den ledande internationella kärnvapenexperten – Hans Kristensen, vid Federation of Amerikan Scientists (FAS) och fredsforskningsinstitutet SIPRI.
Nu handlar det aktuella avtalet inte om konsekvenser av Nato-inträdet utan om ett särskilt avtal med USA.
På regeringens hemsida svarar man så här på frågan vad USA får förvara i Sverige genom avtalet: "Avtalet ger USA rätt att förvara materiel på de platser som anges i bilagan. Det kommer röra sig om platser som disponeras av Försvarsmakten. Sverige kommer alltid ha information om vad som förvaras här. Avtalet bygger på ett nära samarbete mellan USA och Sverige och förutsätter svenskt samtycke för de aktiviteter som vidtas här. Alla aktiviteter ska utföras med full respekt för svensk suveränitet, svenska lagar och internationella förpliktelser".
De 161 gotlänningarna i uppropet kräver nu svar från Gotlands riksdagsledamöter om de tänker rösta ja eller nej till skrivningar om eventuella kärnvapen som en del av avtalet mellan USA och Sverige.
Det är en fullt rimlig fråga och det ska bli intressant att se vad de svarar.
Själva avtalet har däremot inte kommit till för att ge USA en militär plattform i Sverige för sina egna behov. En artikel i Svenska Dagbladet förklarar: "Syftet är att USA lättare ska kunna försvara Norden och Baltikum och att logistikkedjan inte ska behöva börja på noll, med att frakta allt som behövs hela vägen från USA om ett krig skulle bryta ut".
Och Sveriges försvar bestämmer Sverige som bekant över.
Regeringen förklarar på sin hemsida: "I DCA-avtalet slås fast att alla aktiviteter ska ske med full respekt för svensk suveränitet, svenska lagar och Sveriges internationella förpliktelser, men även att det närmare säkerhetssamarbetet som fastställs genom DCA-avtalet sker i enlighet med folkrätten och baseras på svenskt samtycke".
Det är just samtycket, eller snarare brist på samtycke, kring placering av kärnvapen som det finns all anledning att förtydliga innan avtalet klubbas i Sveriges riksdag.
Det kan nog de flesta skriva under på.