Efter rekordunderskottet på 241 miljoner kronor för nämnderna 2023 och det beräknade underskottet för samma nämnder på 164 miljoner kronor för innevarande år kunde man misstänka att den budget som nu föreslås för 2025 kunde innehålla en hel del neddragningar.
Men döm om min förvåning när den i stället innehåller en hel del satsningar. Nu vet vi att en budget är en mer eller mindre kvalificerad gissning, men den bör ändå hålla sig inom rimlighetens ramar.
Utifrån årets prognostiserade underskott för nämnderna på 164 miljoner kan de närmare 400 miljonerna (398,6) som nämndernas budget ökas med enligt förslaget ses som enormt stor. Men då måste jag påminna om att 323 miljoner är tillskott för att kompensera kostnadsökningar man inte kommer undan. Exempelvis löneökningar, automatiska höjningar av avtal och de höjningar som ingår i det system som fördelar resurser till skola, vård och omsorg utifrån deras respektive behov. Allt beräknat utifrån demografins utveckling. Fler äldre – mer pengar till äldreomsorgen och sjukvården, färre barn i skolålder – mindre pengar till skolan.
Så det egentliga tillskottet av pengar på 84 miljoner i ramtillskott täcker inte de kostnader som nämnderna har i år, utifrån det prognostiserade underskottet i den ekonomiska rapporten från delår 2 på 164 miljoner. De 84 miljonerna är dessutom bundna till speciella satsningar som majoriteten vill se genomförda. Det lär bli tuffa tider för regionens verksamheter även framöver.
Det jag också reagerar på är de intäkterna som räknas in genom så kallade effektiviseringar på 70 miljoner kronor. De är tänkta att hämtas in genom bland annat åtgärder inom digitalisering, bemanning, inköp och bättre nyttjande av lokaler. Majoriteten nämner att det visserligen är pågående åtgärder, men att de ändå bör generera besparingar på omkring en procent av verksamheternas kostnader.
Jag har tidigare kritiserat den så kallade effektivisering som Alliansen genomförde under sina fyra år i minoritetsstyre. Den var en pappersprodukt för att klara av att ta fram en budget i balans och för att verka handlingskraftiga. Några långsiktiga effekter av effektivisering blev det aldrig och Alliansen vägrat dessutom att utvärdera det besparingsprogram det egentligen handlade om.
Nu ser jag ett liknande sätt att fylla ut en budget för att ha den i någotsånär i balans på slutraden. Något jag inte gillar. Dessutom finns det redan 80 miljoner kronor utifrån årets kostnadsläge som också måste betas av.
Nu vet vi ju inte vad som kommer att hända under 2025 så det är ju fullt möjligt att jag har fel i mina profetior, men jag kommer alltid ifrågasätta användandet av ordet effektivisering när det till största delen rör sig om rena besparingar.
Majoritetens förslag till budget innehåller som sagt en hel del satsningar. Lite kort sammanfattat har S&M lagt fokus på förebyggande och hälsofrämjande satsningar. Något som jag ser som mycket kloka satsningar och framtida investeringar.
På tal om investeringar. Den stora diskussionen runt de beslut som tog under regionstyrelsens möte i torsdags lär komma att handla om det besked som majoriteten gav angående ishallsprojektet tillsammans med Visby Roma HK. Ett besked som innebär att projektet fortsätter och att regionen ger ett lån på 258 miljoner kronor till hockeyföreningen, om majoritetens förslag går igenom när det tas upp i regionfullmäktige.
På den presskonferens som den samlade borgerliga oppositionen C, L och KD höll under torsdagseftermiddagen var man mycket negativa till ishallsbeslutet. Förutom att de anser att upplägget är olagligt, har vi hört det förut, menar de också att lånet drabbar regionens ekonomi. Något jag har svårt att se.
Lånet ska ju betalas tillbaka och med högre ränta än den som regionen själv lånat för. Så vid varje avbetalning får regionen mer pengar än vad regionen själv betalar.
Jag stannar där och misstänker att den här frågan inte är färdigdiskuterad.