Det ljusnar för en annan typ av solenergi

Trots alla miljarder som satsats på att utveckla fusionskraft så har målet tett sig svårare och svårare att nå. Nu ter sig framtiden ljusare.

Ljusa nyheter från fusionsforskningen.

Ljusa nyheter från fusionsforskningen.

Foto: Nardus Engelbrecht

Ledare2022-12-16 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När vi talar om solenergi så brukar vi mena att tillvarata solens strålar för att generera elektricitet. Det är en kraftkälla som ökat i betydelse, när solarpaneler blivit effektivare och billigare. Solenergin har sina fördelar.Och nackdelar. Energin är fossilfri och produktionen av den samvarierar inte helt med vindkraften. När det inte blåser kan solen fortfarande lysa. Men den producerar också som minst energi när vi behöver den som mest. Nu kravlar sig solen inte så högt över horisonten.Och när den är uppe blockeras dess strålar ofta av moln. Trots att produktionen av solenergi ökat så svarar den ännu så länge bara en för en liten bråkdel av vårt energibehov.

Men det finns en annan energikälla som också skulle kunna kallas solenergi. När man genererar kraft på samma sätt som solen gör det. När man lyckas skapa förutsättningar där man slår samman lätta väteatomer till tyngre heliumatomer kan man frigöra enorma mängder energi ur små mängder av en lätttillgänglig råvara.

Det har stora fördelar jämfört med dagens atomkraft, där man ägnar sig åt fission, det vill säga att splittra väldigt tunga grundämnen. Man slipper att leta efter, bryta och anrika exempelvis uran och man slipper avfall som är radioaktivt under väldigt lång tid.

Problemet är att det har visat sig väldigt svårt, trots omfattande forskning. Man måste skapa väldigt speciella förutsättningar för att möjliggöra en process som den i solens inre. Det krävs extrema temperaturer och extremt tryck. Och hittills, när man genererat fusionskraft, så har alltid energiåtgången varit större än produktionen.

Tills nu. I veckan tillkännagjordes att amerikanska forskare för första gången lyckats åstadkomma fusion där man skapade mer energi än vad man förbrukade. Det ger hopp om en framtid där energi inte längre är än bristvara och kan skapas utan utsläpp av växthusgaser och med små negativa konsekvenser.

Det är dessutom inte det enda genombrottet i forskningen om fusionsenergi som skett i år. I februari rapporterade Chalmers på sin hemsida om resultat genererade av forskare i ett europeiskt forskningsprojekt:

"Vid en temperatur på över 100 miljoner grader, krossade forskarna vid fusionsanläggningen JET rekordet för skapandet av fusionsenergi – och tog därmed ett stort steg på vägen mot fusion som en ren och utsläppsfri energikälla för framtiden."

Det är absolut inte i närtid som man kommer att börja generera energi med hjälp av fusion. Sverige kommer att behöva andra sätt, flera olika, att lösa den pågående (självskapade) energikrisen. Men för mänsklighetens mer långsiktiga framtid är landvinningarna inom fusionsenergi enormt goda nyheter.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.