Av den anledningen startades under förra mandatperioden ett arbete med att ta fram nya riktlinjer för pensionärsrådets funktion. De nya riktlinjerna som togs fram gemensamt och i samförstånd mellan pensionärsorganisationerna, regionen och den dåvarande politiska majoriteten blev klara till hösten 2018 och skulle bara beslutas i regionstyrelsen. Men den nya borgerliga politiska ledningen verkade inte uppskatta pensionärsrådets nya riktlinjer och tog helt sonika bort ärendet från dagordningen. Den politiker som uttryckte störst ogillande var socialnämndens nya ordförande Rolf Öström (M). Detta skapade naturligtvis en enorm frustration bland Gotlands pensionärer. Efter närmare ett års väntan togs slutligen beslut om pensionärsrådets funktion vilket beskrivs så här i det beslutade reglementet. ”Rådet syftar till att skapa bättre förutsättningar för pensionärsorganisationerna och deras medlemmar att medverka och ha inflytande genom dialog mellan organisationerna och Region Gotland.”
Frid och fröjd skulle man kunna tro, men nu har pensionärsorganisationerna tröttnat på att socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) ändå väljer att inte föra den dialog som rådets syfte är. I ett mejl till socialnämnden påtalar en samlad pensionärsrörelse att de inte fått delta i någon dialog inför beslutet att konkurrensutsätta ett antal av regionens äldreboenden. I mejlet ger man också sin syn på hur den fortsatta dialogen ska kunna genomföras samt ett alternativ om dialogen ändå inte genomförs.
Men det som är mest graverande är det mejl som pensionärsrådet samtidigt har skickat till regionstyrelsen där man vill ha en tolkning av riktlinjerna för pensionärsrådet. I mejlet blir regionstyrelsen informerad om att socialnämndens ordförande inte bara varit dåligt på att informera pensionärsrådet om den pågående konkurrensutsättningen, utan helt enkelt vägrat att samla pensionärsrådet. Dels genom att själv vägra kalla till möte, dels genom att vägra vice ordförande av pensionärsrådet rätten att kalla till ett möte. Trots att den rätten är noga inskriven i reglementet.
Rolf Öström har sen han tillträdde gett tydliga signaler på att han inte är speciellt förtjust i tanken med att ha en organiserad dialog med de gotländska pensionärsorganisationerna. Men att utifrån den inställningen gå så långt att man vägrar upprätthålla de demokratiska formerna som finns inskrivna i överenskommelsen om pensionärsrådets funktion är verkligen magstarkt.
Nu är demokratins spelregler inget som moderaternas företrädare verkar ha koll på. Förutom Öström har ju också Anderas Unger, ordförande i GVN, och Roger Wärn, ordförande i Gotlandshem visat synnerliga demokratiska brister. Kanske dags för partiets lokala ordförande Jesper Skalberg Karlsson att dra igång en studiecirkel. Jag kan rekommendera ABF som har en lång och gedigen erfarenhet av att utbilda föreningsföreträdare i mötesteknik och demokrati.