Förändringen av reseavdraget skulle ha skadat landsbygden och dem som saknar realistiska möjligheter att åka kollektivt till och från jobbet. Reseavdraget hade efter förändringen enbart baserats på färdsträcka, utan att ta hänsyn skattebetalarens faktiska kostnader för jobbpendlingen.
Förändringen hade gynnat dem som redan har enkel tillgång till subventionerad kollektivtrafik. De som verkligen måste ta exempelvis bilen till jobbet hade däremot missgynnats. Och det är ju i hög grad de som bor på landsbygden.
Själv har jag mycket nära till jobbet. Särskilt nära blir det när jag väljer att arbeta hemifrån. Men väldigt många har ju inte den lyxen. De trotsar avstånd mellan hem och arbetsplats, drakoniska bilkostnader, isiga rutor och halt underlag för att ta sig till den arbetsplats där de kan tjäna samhället, arbetsgivaren och sitt ueget uppehälle.
Skattebetalarnas förening har tittat på i vilka kommuner som har högst respektive lägst nyttjande av dagens reseavdrag. Mönstret är mycket tydligt. Högst ligger kommuner som Ale, Bollebygd, Lilla Edet och Svalöv.
De som i lägst uträckning använder dagens reseavdrag bor i Danderyd, Lidingö, Solna och Stockholm.
Det var verkligen inte rimligt att styra om reseavdraget från dem som behöver det mest, till dem som behöver det minst.
Om regeringen inte hade stoppat det nya reseavdraget så är det uppenbart att landsbygden skulle ha missgynnats medan urbana pendlare med tillgång till landets bästa och mest omfattande kollektivtrafik skulle ha gynnats. Landsbygdens strävsamma arbetspendlare skulle ha gått miste om flera tusen kronor årligen. Enligt Moderaterna 4 700 kronor för den som använder egen bil och har fyra mil till jobbet. Samtidigt som inflationen gör att kostnaderna ökar mycket snabbare än lönen och samtidigt som vilt varierande elpriser driver upp elräkningen.
Landsbygdens bilpendlare hade verkligen inte behövt ytterligare en smäll i nuvarande läge.
Regeringen nöjer sig inte med att stoppa det nya reseavdraget och behålla det gamla systemet. Dessutom tar man hänsyn till att bland annat stigande drivmedelspriser gjort jobbresorna dyrare och avdraget otillräckligt. Därför höjs avdraget för arbetsresor till 25 kronor per mil, medan bränsleavdraget för arbetsresor i förmånsbil höjs till 12 kronor per mil. Att avdraget höjs när kostnaderna ökar är inte mer än rätt.