Under alla år jag haft intresse för politik har det funnits två politiska block på Gotland. Ett vänsterblock och ett högerblock. I vänsterblocket har S och V alltid ingått medan MP anslöt på riktigt 1994, om jag är rätt informerad. FI har gjort ett gästspel de två senaste mandatperioderna och även om de officiellt inte ingick i det rödgröna styret 2014 – 18 så fanns det ett samarbete.
Högerblocket har alltid bestått av C, L (FP) och M medan KD gjort gästspel från och till sen 1991. Under mandatperioden 1998 – 2002 samarbetade Gottlandspartiet Gotlands Framtid med de borgerliga partierna.
Vid två tillfällen 1991–94, Ny Demokrati, och 2018–22, Sverigedemokraterna, har Gotland styrts i minoritet med ett populistiskt parti som vågmästare. Det intressanta är att partierna haft samma ordförande vid dessa två olika tillfällen, Lars Engelbrektsson.
Nu inleds en ny tid då det första samarbetet över blockgränserna inleds, vilket innebär en hel del rockader för partierna. Men skillnaderna blir inte så stora om vi ser på hur oppositionen formerar sig. C, L och KD ingår i en så kallat valteknisk samverkan vilket även V och MP gör. Det innebär att partiernas mandat räknas samman när det ska fördelas platser i regionstyrelsen, RS, och regionstyrelsens arbetsutskott, RSAU, och då tillfaller platsen den grupp av partier som samarbetar. Partierna i gruppen fördelar sedan posterna inom gruppen på ett sätt som förhoppningsvis gör de partierna nöjda.
Samarbetet mellan C, KD och L ledde till att de fick en plats till i regionstyrelsen och samarbetet mellan V och MP gjorde att de fick en plats i RSAU. Det är som ni ser bra att ingå i någon form av samarbete då det ger bättre möjlighet att påverka besluten. Nu blev fördelningen av platserna i RS följande: S fem, M och C tre var och SD, V, MP och KD ett var.
Medan posterna i regionstyrelsen fördelas utifrån ett regelverk styrt av lagboken är fördelningen av regionråd något partierna själva äger. Nu blir det ingen större skillnad jämfört med den nyss avslutade mandatperioden. De förändringar som sker innebär att en rådstjänst måste vara på minst 40 procent och att oppositionen får 25 nya procent. Orsaken bakom det är att det är svårt för en fritidspolitiker att förena arbetsliv med ett mindre tjänsteutrymme och att oppositionen för första gången finns på både höger och vänster sida av de som styr.
Från majoriteten kommer S ha följande regionråd: Meit Fohlin, Filip Reinhag, Thomas Karlström och Oscar Lindster medan M får Andreas Unger, Sara Wilhelmsson och Mariette Nicander. Regionråd i opposition blir Eva Nypelius (C), Johan Malmros (C) och Saga Carlgren (V).
Nu blir det spännande att se hur både majoriteten och oppositionen hanterar det nya läget. Majoriteten måste förbereda sig på att få argument från både höger och vänster, medan oppositionen behöver förhålla sig till att de är mer splittrade än tidigare oppositioner varit.
Kommer vi få se en samlad opposition eller kommer partierna driva sina egna frågor?
Hur som helst kommer vi nu ha en majoritet som styr Region Gotland och de förslag som de lägger fram kommer att gå igenom så länge alla ledamöter följer partilinjen.
Men majoriteten måste vara på tårna på ett nytt sätt då de kommer att utmanas från två håll och därmed måste vara väl förberedda med genomtänkta beslut och klok argumentation.
Visserligen kan väl jag ses som jävig, men det känns uppfriskande med lite nya grepp och tryggt att Gotland nu styrs i majoritet.