Det ser mörkt ut för Visbys trafikanter

Det är bokstavligen mörkt när gatubelysningen lyser med sin frånvaro i delar av staden.

Trafikförmörkelse.

Trafikförmörkelse.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledare2024-01-11 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kanske ser somliga på Gotlands landsbygd någon form av rättvisa i problemen med gatubelysningen i delar av Visby. På landsbygden har man på sina håll fått uppleva hur belysning man vant sig vid ska lysa upp ens värld försvinner. Och försvinner permanent, snarare än tillfälligt. I mörka delar av Visby ska ljuset förhoppningsvis återvända, när Geab lyckas leverera el till stolparna.

Det gör stor skillnad när ens värld mörknar. Både för hur man upplever den och när man ska ta sig fram i den.

Trafikverket har skrivit om detta, i Vägbelysningshandboken 2022.

"Olycksstatistik och forskning talar för att väg- och gatubelysning förbättrar trafiksäkerheten. Framför allt bidrar belysning till en säkrare och mer framkomlig trafikmiljö för oskyddade trafikanter."

Gatubelysningen är viktig för bilburna trafikanter.  Varje bilförare – med ett fungerande fordon – har visserligen med sig sitt eget ljus. Men det är ju koncentrerat rakt framför bilen. Var och en som kört längs en mörklagd gata som brukar vara belyst vet vilken skillnad det gör. Den största oron gäller de medmänniskor som, till fots, ofta saknar både eget ljus och reflexer.

Så vad gäller den personliga säkerheten så är gatubelysningen ännu viktigare för oskyddade fotgängare än för bilister.

Vägbelysningshandboken konstaterar också att:

"Forskning har visat att avsökningsbeteendet tenderar att försämras i mörker, samt att förare inte är riktigt medvetna om i vilken omfattning synförmågan försämras. För fordonsförare är vägbelysning därför särskilt viktig i konfliktzoner och där oskyddade trafikanter kan förväntas befinna sig på vägen."

"För cyklister och gående underlättar vägbelysningen att förflytta sig under dygnets mörka timmar, vägbelysningen kan också synliggöra dessa för andra trafikanter."

Trafikverket är – åtminstone i den här rapporten – inte blint för att gatubelysning har viktiga funktioner som inte har med trafiksäkerhet att göra. Det är helt enkelt tryggare att röra sig i miljöer där man kan se sin omgivning och dem som befinner sig i den. Och där man kan hoppas bli sedd av exempelvis bilister.

Så länge det är ett tillfälligt problem att gatubelysningen uteblir går det att uthärda. Men generellt finns det goda skäl att lysa upp de delar av samhället som är viktiga för medborgarna. Speciellt nu när vi har LED-lampor som drar en bråkdel av den el som äldre gatubelysning kräver.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.