Det ständiga ifrågasättandet av ekonomiska styrmedel

Revisorerna rapporterar i dag till regionstyrelsen att det finns potential att spara 250 miljoner inom regionen, bara genom effektiviseringar.

Region Gotland kan spara 250 miljoner på att effektivsera driften. Det menar regionens revisorer.

Region Gotland kan spara 250 miljoner på att effektivsera driften. Det menar regionens revisorer.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Ledare2021-12-15 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Från den rödgrönrosa oppositionen låter det ofta som att den styrande alliansen hittar på det här med ekonomisk hushållning och behov av effektiviseringar. Att man skulle kunna tillföra miljoner till välfärden istället för att "lägga pengar på hög".

Nu finns det politisk enighet kring överskottsmålet på två procent. Och att"vid konflikt mellan verksamhetens mål och de ekonomiska resurserna är de ekonomiska resurserna överordnade verksamhetsmålen. Ekonomin är den restriktion som sätter gränser för måluppfyllelsen och verksamhetens inriktning och omfattning". 

Man kan alltså inte välja att göra av med mer pengar än som finns med motiveringen att verksamheten behöver det.

I dag sammanträder regionstyrelsen och på dagordningen finns en rapport från revisorerna om regionens långsiktiga finansiella planering. En sådan fattas tycker revisorerna. Det finns analyser och prognoser men på alldeles för kort sikt.

Revisornerna föreslår därför att en sammanhålen och långsiktig finansiell strategi där regionens finansiella må får en tydlig styreffekt ska tas fram.

Vidare föreslår de: "Identifiera och påskynda effektiviseringsprojekt i de verksamheter där det bedöms genomförbart".

Detta eftersom: "Granskningen visar att det trots stora investeringsbehov kan skapas utrymme genom att effektivisera i driften. En jämförelse med vad verksamhet kostar i andra kommuner och regioner visar att det finns potentiella besparingar på omkring 250 miljoner kronor". 

Potentiella besparingar på 250 miljoner genom att effektivisera driften av Region Gotland. Det hade onekligen gett en mer stabil ekonomisk grund att stå på.

Men måste vi alltid jämföra oss med andra och anpassa oss till nån sorts genomsnitt? Varför inte satsa på att vara bäst, satsa mest? 

Man kan mycket väl besluta sig för att en verksamhet får kosta mer än andra regioner. Men då bör det ske utifrån aktiva beslut utifrån en medveten prioritering. Till exempel skulle man kunna satsa på att höja lönerna för yrkesgrupper som halkat efter och där man ser en risk för brist. 

Det råder ingen tvekan om att den styrande Alliansen ligger mer i fas med revisorernas önskemål och rekommendationer än de rödgrönrosa. De sistnämnda borde rösta ner revisorernas och regionstyrelseförvaltningens förslag i dag. I alla fall om reglerna för ekonomistyrningen ska anpassas till den praktiska politiken och retoriken.

Såg i efterhand på SVT Agendas långa sändning om gängkriminaliteten och vad som bör göras åt den. Det var samma upplägg som nyligen med tema klimatet. Politikernas talespersoner deltar och får bara prata om sin egen politik, ingen debatt förekommer. Och för att bidra med vetenskap och sakkunnig expertis finns forskare med i programmet och ger sin syn på vad som behöver göras och vad som fungerar mindre bra.

Snälla, snälla SVT låt detta upplägg även prägla kommande partiledardebatter. Tittarna och väljarna behöver denna service och även om partierna inte inser det själva så skulle de vinna på att profilera sin politik utan att recenseras av varandra med högsta målet att droppa rubrikvänliga repliker.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.