Dråpslag mot landets nöjesparker

Samtidigt som Disneyland i Paris öppnar fick svenska nöjesparker i går beskedet att de kommer vara tvungna att hålla stängt i sommar.

Kneippbyn räknar med att kunna ha öppet som planerat, trots att nöjesparker inte får dispens från 50-personersgränsen.

Kneippbyn räknar med att kunna ha öppet som planerat, trots att nöjesparker inte får dispens från 50-personersgränsen.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Ledare2020-06-23 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Disneyland öster om Paris börjar gradvis att återöppna den 15 juli. För att klara kravet på fysisk distansering kommer besökarantalet att begränsas genom ett biljettbokningssystem.

Besökare elva år och äldre måste bära ansiktsmask och många shower och arrangemang kommer att förbli stängda på grund av pandemin, meddelar nöjesparken.

Även svenska nöjesparker hade planer på hur de skulle kunna hålla distanseringen men ändå ha öppet. Det är lätt att förstå att regeringen inte kan ge alla undantag som vill ha undantag. Smittan måste gå i första hand, att den ska hållas kort.

Men logiken är svårare att förstå. Viruset struntar ju i anledningen till att folk samlas, det sprids ändå om man inte följer de regler som finns för att stoppa den. Kollektivtrafik får gå med fulla bussar, på restauranger får man vara fler än 50 personer bara man håller avstånd, liksom på alla andra folksamlingar som inte räknas som allmän sammankomst.

Ett talande exempel på den haltande logiken är Kolmården, där får man ha öppet som vanligt på djurparken medan tivolidelen begränsas till 50 personer.

Det går inte att kompensera alla coronans konsekvenser men det blir ett hårt och obönhörligt slag för många uppskattade parker och nöjesfält. För att inte tala om alla tusentals ungdomar som blir av med sina sommarjobb.

Enligt en artikel på Helagotland räknar Kneippbyn med att ändå kunna ha öppet, det låter väldigt positivt men gör det ännu svårare att förstå logiken kring vilka som får öppna och inte.

Vi håller tummarna för att det blir som Kneippbyn planerar för.

*     *     *

Det brukar talas om lärarnas förmånliga villkor genom alla skollov. En sanning med modifikation då lärarna inte alltid är lediga bara för att eleverna är det. 

Förra veckan tog en annan grupp långsemester, nämligen den politiska organisationen inom Region Gotland. Regionstyrelsen sammanträdde den 17 juni senast och samlas inte igen förrän den 2 september.

Hälso- och sjukvårdsnämnden, där man kan anta att utvecklingen är särskilt viktig att följa, sammanträdde den 16 juni och nästa sammanträde är den 16 september.

Självklart håller sig nyckelpersoner uppdaterade och informerade under tiden även om inga formella sammanträden hålls. Men med vetskap att man redan ett normalt år ligger hopplöst efter i den ekonomiska uppföljningen, känns det extra viktigt att man inte tappar fart eller får en obehaglig överraskning fram emot höstkanten.