Vård och omsorg, skolan, byggindustrin, naturbruk, restaurang och livsmedel. Alla områden där risken för brist på gotländsk arbetskraft pekas ut som ett fortsatt problem.
Hur man ska anpassa utbildningarna efter framtidens behov på arbetskraft är en fråga där regionerna nu har ett större ansvar genom ett tillägg i lagen om regionalt utvecklingsansvar som gäller sedan augusti 2022.
Det innebär bland annat att man som regional utvecklingsaktör ska fastställa mål och prioriteringar för det regionala kompetensförsörjningsarbetet och göra bedömningar av länets kompetensbehov inom offentlig och privat sektor på kort och lång sikt.
En sådan rapport finns nu för Region Gotland och den behandlades på förra sammanträdet med regionstyrelsen och finns med i handlingarna som ligger på regionens hemsida för den som vill läsa mer.
De yrken där man förväntar sig ett överskott av utbildade finns inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik och ekonomi.
Med tanke på Gotland är välkänt för sina fina restauranger och högt skattade råvaror är det lite märkligt att det inte finns en mer samordnad och långsiktig "motor" för att upprätthålla detta varumärke och medverka med aktiva insatser för att rekrytera och utveckla.
Initiativ finns och olika satsningar kommer och går men jag tänker mer på en långsiktig skola som skulle kunna tillgodose ett behov inte bara på Gotland utan bli en aktad utbildning för restauranger i hela landet.
Lite som Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan. Precis som där skulle man på Gotland kunna samla utbildningar för alla tänkbara yrken som behövs inom besöksnäringen. Vi har många prisade kockar och bartendrar, etablerade hotell med mångårig kunskap som skulle kunna hyras in som lärare under lågsäsong.
Om alla restauranger och hotell gick samman om ett sådant projekt kanske det skulle fungera, med generösa bidrag och stöd från regionen, säkert finns det nåt EU-stöd att söka också.
Kanske är det bara en skribents naiva vision grundad på okunnighet men jag tillåter mig att drömma.
Dock finns många av dessa tankar med i projektet ”Utveckling matsamverkan på Gotland” som drivs av utmärkta konceptet Goda Gotland med stöd av Leader. Det ska bli spännande att se resultatet av detta projekt.
För vården och omsorgen ser man vid årets ansökningar till gymnasiet ett ökat intresse vilket är ett tillfälle Region Gotland inte har råd att missa. Som Filip Reinhag (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, anförde på senaste sammanträdet med regionfullmäktige, är den stora utmaningen för vården att behålla sina anställda.
Här måste villkoren bli bättre, det finns ingen annan utväg. Precis som med äldreomsorgen och hemtjänsten. Det går inte att använda människor som jobbar med människor utifrån uträkningar där man utgår från hur lång tid det i teorin tar att utföra en "omsorgsinsats".
Det viktiga är inte hur lång det tar att hjälpa en person att ta en dusch utan att det blir utfört med trygghet och respekt.
VINNARE
Podden "Rakt på sak" hade fram till i torsdags sänts i 31 avsnitt. De fem läsare som drogs bland de rätta svaren och därmed vinner ett exemplar av Anna Janssons senaste bok om Maria Wern är: Rose-Marie Nordin, Visby, Torbjörn Hansson, Roma, Anne-Marie Olsson Storm, Lau, Katarina Sjödoff, Burgsvik, och Ewa Hammarstedt, Visby. Vi gratulerar och skickar böckerna med posten.