Dubbdäcksreglerna är helt urspårade

Sverige är nästan 160 mil långt. Det verkar ha varit obekant för vissa regelmakare.

Skellefteå under tisdagen.

Skellefteå under tisdagen.

Foto: Melker Westerberg

Ledare2023-04-26 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Våren var sen. Vinterväglag förekom på Gotland tätt inpå den dag då man inte längre får köra med dubbdäck. Och på en ö där man inte saltar och där befolkningen är förhållandevis utspridd är det naturligtvis många som anser det nödvändigt att ha just dubbdäck. Om man behöver bilen för att ta sig till jobbet kan man inte gärna bara låta bli att köra när väglaget är av det mer friktionslösa slaget.

Dessa samverkande faktorer ledde till att det fanns bilister som inte hann byta sina däck i tid till 15 april. Däckverkstäderna och andra som kan vara behjälpliga med hjulskiftet har ju exempelvis inte en gränslös kapacitet. Men mig veterligen hade polisen på Gotland ett år som detta det goda omdömet att inte, som polisen i Jönköping, börja bötfälla bilister med dubbdäck redan under natten efter att dubbdäckstiden löpt ut, vilket Jönköpingsposten berättade om.

Det finns landsändar som har ännu större behov av dubbdäck än vad som är fallet på Gotland. I norra Sverige är besvärligt vinterväglag vanligare än här.

Men kuriöst nog är slutdatumet för dubbdäck detsamma i hela Sverige, från Smygehuk i Skåne till Treriksröstet i norr. 15 april gäller överallt.

Enligt SMHI:s årstidskarta är det i skrivande stund och ur meteorologisk synvinkel redan sommar i delar av Skåne. Men i delar av Norrland är det fortfarande vinter.

Konsekvenserna är inte svåra att förutse. I veckan blev det på nytt vinterväglag norröver. På bara en halvtimme larmades om fem olika trafikolyckor.

Borde inte norrlänningar vara vana vid vinterväglag? En teamledare vid räddningstjänsten förklarade för SVT:

– Det är halt på vägarna nu och folk har bytt till sommardäck.

Jo, det har staten mer eller mindre tvingat dem till med ett regelverk som inte tar någon hänsyn till att det är väldigt långt från söder till norr i det här landet.

Hela Kina är en enda tidszon. Det var en förändring som genomfördes av Kommunistpartiet efter att det tagit makten. Det får bisarra konsekvenser i västra Kina, långt från huvudstaden Beijing. Passerar man gränsen från Kina till Afghanistan – varför man nu skulle göra det – så får man ställa om klockan med fyra timmar.

Befolkningen i västra Kina får tyvärr utstå värre övergrepp än att stiga upp medan det fortfarande är natt och att gå och lägga sig medan det fortfarande ljust. Omskolningsläger och tvångsindoktrinering, exempelvis.

Sverige är en demokrati med en hög grad av omtanke om befolkningen, men Sverige är också ett land med en stark centralmakt. Dubbdäcksreglementet kan sägas vara vår motsvarighet till Kinas tidszonscentralism.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.