Bensin- och dieselpriserna slog nya rekord under fredagen. 21:57 för en överbeskattad liter diesel och 19:24 för en dito liter bensin. Men drivmedel för bilar är inte det enda som blivit dyrt. Samtidigt berättade GA om hur bränslekostnaderna skenar för Gotlandstrafiken.
Visst har vi som reser med Destination Gotland anledning att beklaga oss över bränslekostnadernas effekter i närtid. Men när färjepriserna höjdes i januari, så var höjningen ändå mindre än vad man kunde ha befarat med anledningen av gasprisets utveckling.
En bidragande anledning till bränsleprisets begränsade genomslag i biljettpriserna är avtalets utformning, som dikterar att staten tar halva kostnadsökningen för bränslet, när priset går över en viss nivå.
Men om avtalets konstruktion ger resenärerna ett visst skydd på kort och medellång sikt, så kan de ökade bränslekostnaderna ändå få mycket värre konsekvenser, även för resenärerna, på längre sikt.
Ökade kostnader för staten inom ramen för det befintliga avtalet ökar risken för att staten verkligen genomför radikala förändringar i trafikupplägget, till nackdel för Gotlandstrafikens resenärer. Till nackdel för Gotland.
Staten har redan börjat agera för att försöka begränsa sina kostnader för Gotlandstrafiken. Trafikverkets analys inför framtida upphandlingar landade inte bara i ett förslag om statliga färjor, utan aktualiserade också åtgärder som högre biljettpriser, sänkt fart, längre överfartstider, färre avgångar med mera. Inte precis de "vägpriser" som olika partiföreträdare tidigare har ställt i utsikt, när de pressats av gotländska opinioner.
Och statens incitament för att begränsa sina kostnader minskar ju inte när Trafikverket bara under fjolåret tvingades betala ut 38 miljoner kronor mer än förväntat. Och som 2022 har startat så kan statens extrakostnader för bränslet till Gotlandstrafiken bli ännu högre än i fjol.
Gotland kommer återigen att behöva sätta press på statsmakten och partierna. Vi borde ha en stark position för att försvara öns intressen mot förändringar i negativ riktning, speciellt om de är långtgående. På ett sätt som aldrig tidigare drabbat en svensk region så riskerar Gotlands förbindelser med omvärlden att försämras, om staten anammar åtgärder som föreslagits av Trafikverket. Ingen annan region har i denna utsträckning med vett och vilja gjorts mer otillgänglig för besökare och mer perifer för regionens invånare.