Dyra lägenheter kan bli tomma lägenheter

För Hyresgästföreningen är hyresgästerna och hyresrätten som boendeform alltid i fokus!

Ledare2022-02-05 06:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Brev ledarsidan

Mats Linder skrev 20 januari att Hyresgästföreningen agerar på ett sätt som underminerar både hyresrätten som boendeform och den egna positionen. Detta mot bakgrund av den hyresförhandling som pågått mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen angående nyproduktion av nya hyresrätter i området Signallottan 2.
Det är lätt att skylla på Hyresgästföreningen och på det förhandlingssystem vi har, när det egentligen handlar om något annat – att vi har en bostadsmarknad i obalans. Där bristen på hyresrätter med rimliga hyror är enorm.

I Sverige, och inte bara på Gotland, finns en allvarlig bostadsbrist som byggts upp under lång tid och som tyvärr ser fortsatt dyster ut. Enligt Boverket råder det underskott på bostäder i 207 av Sveriges 290 kommuner. Dessutom gör länsstyrelsen på Gotland i sin senaste bostadsmarknadsanalys, bedömningen att länets bostadsmarknad som helhet är i obalans på grund av brist på bostäder.
I de nyproducerade bostäder, där Gotlandshem gått ut med sitt bud offentligt, ligger hyran redan innan de senaste yrkandena högt. Med de hyresnivåer som bolaget önskar sig, skulle få gotlänningar ha råd att bo. Studier visar att en majoritet av hushållen i region Stockholm inte skulle ha råd med en nyproducerad lägenhet. För många ligger boendekostnaden redan på över 30 procent av den disponibla inkomsten.
Vi har länge påpekat att vi har en bostadspolitik som inte tar hänsyn till hur behovet ser ut. De nyproducerade hyreslägenheter som byggs i dag, kan inte efterfrågas av dagens hyresgäster.
 

För vissa är det uppenbarligen frestande att skylla bostadsbristen på vårt hyressättningssystem. Det är ett system som ger hyresgästerna ett starkt konsumentskydd och fastighetsägare goda förutsättningar att äga, bygga och förvalta hyresfastigheter. Det är således ett tryggt och välfungerade system som har till syfte att åstadkomma en bra balans mellan hyresmarknadens parter. Det är viktigt att komma ihåg att bostäder inte är som vilken vara som helst, det är våra hem!
Hyresgästföreningen menar att hållbar nyproduktion kräver långsiktighet. För att fastigheten ska kunna bära sin egen ekonomi över tid måste hyrorna ligga på en nivå som många kan efterfråga, annars riskerar lägenheter att stå tomma när tiderna blir sämre. Inte bara hyresgäster och fastighetsägare gynnas av att man bygger för de behov som efterfrågas på bostadsmarknaden, det gör hela samhället.

Vi efterfrågar en lokal bostadspolitik som bygger nya bostäder till rimliga hyror för barnfamiljen, för unga vuxna, för den ensamstående mamman och för den som precis blivit pensionär. Då krävs helt andra reformer – och inte ett ensidigt fokus på förhandlingssystemet eller på Hyresgästföreningens position. Bostadsbristen är ett problem som måste byggas bort och som marknaden inte kan lösa, utan här behöver staten och kommunerna samt regionerna ta sitt politiska ansvar.
De riktiga och verkningsfulla reformerna inbegriper därför allt ifrån finansiering, skatter och regelförenklingar till marktilldelning, allmännyttan och andra kommunala bostadspolitiska verktyg kopplat till det kommunala bostadsförsörjningsansvaret.