Gotlandshems styrelse borde skaffa sig genusglasögon

Ledare2022-03-07 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ledare

För några år sedan fick jag under en jämställdhetskurs tipset att ta på mig genusglasögon för att lättare se de strukturer i samhället som missgynnar kvinnor. Det rör sig naturligtvis om fiktiva glasögon, men tipset blir ändå en påminnelse att vi måste tänka till lite extra för att se de diskriminerande strukturer som faktiskt finns runt omkring oss i vardagen. Strukturer vi är uppväxta med där manliga och kvinnliga normer skiljer sig åt på ett sätt som inte gynnar jämställdhet och som skapar skillnader i levnadsvillkor. 

Kvinnors löner är en sådan sak. Undersökningar visar årligen på ett stort löneglapp mellan kvinnor och män. Ett glapp som blir en tvåstegs raket då det senare i livet följer med när pensionerna ska betalas ut.

Vi kunde nyligen läsa om Sveriges kvinnolobbys senaste undersökningen där kvinnors och mäns löner jämförs. Glappet i deras undersökning är 9,8 procent, vilket kan jämföras med SCB:s statistik från 2020 som visar på ett glapp på 11 procent. Män tjänar omkring 10 procent mer än kvinnor, år efter år.

De undersökningar som gått på djupet har funnit ett flertal förklarliga orsaker till löneglappet exempelvis branschval, men i slutändan har det ändå funnits kvar en skillnad som bara kan handla om kön. Vi ser helt enkelt inte kvinnor och män som jämlika när det kommer till kritan. Och det är inte med flit utan på grund av strukturer vi är så vana vid att vi inte tänker på dem. Därför måste vi ta på oss genusglasögonen för att hitta och rätta till felen.

Några som borde ha haft genusglasögon på sig är ledamöterna i Gotlandshems styrelse. De har, på ett genant sätt, avslöjat sin okunnighet om de diskriminerande strukturerna när de höjde lönen för sin nytillträdda vd med 11,5 procent. Till Helagotland.se säger Gotlandshems styrelseordföranden Peter Norman: ”Joakim Martell får nu samma lön som den tidigare verkställande direktören, Elisabeth Kalkhäll, hade när hon slutade.”

Utan att lägga mig i storleken på den lön som Gotlandshems vd nu blivit tilldelad, innan han ens hunnit fira ett år på jobbet, kan jag konstatera följande. Det tog Elisabet Kalkhäll omkring fyra år att nå upp till den lönenivå hon hade när hon slutade som vd för Gotlandshem. Hennes efterträdare som är av ett annat kön, man, klarade den resan på åtta månader. 

Och så undrar vi varför män har högre löner än kvinnor. 

Gotlandshems styrelse, och många andra, skulle nog haft nytta av genusglasögon.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.