Vad är projektet? Frågan går att ställa inför val. Väljarna är framåtblickande då de väljer. De ger sällan beröm för det en regering uträttat. Men väljare kan rösta bort regeringar som gjort ett dåligt jobb.
Ett parti, eller partier, kan ha ett projekt. Socialdemokraterna byggde ett bättre Sverige under lång tid, vilket gällde konkret i bostäder, vägar och annat samt system för offentligt finansierad välfärd. I årtionden var det projektet.
Partiet levererade. Det blev bättre val för val. Från ett val till ett annat kunde vägar ha byggts, vårdcentraler och skolor uppförts samt trygghets- och välfärdsystemen ha blivit bättre, som högre barnbidrag, längre semester, bättre pension och så vidare.
Det fanns ingen anledning att rösta bort Socialdemokraterna, partiet hade ett projekt och visade resultat i det samhällsbygge partiet höll på med.
De borgerliga partiernas projekt var att hejda framfarten av det socialdemokratiska projektet. Det var att ha mer av välfärden i privat regi, betalat av medborgarna var för sig och inte gemensamt via skatter. En större ekonomisk och social ojämlikhet skulle ha blivit effekten av det.
Högerpartiet, som 1969 bytte namn till Moderaterna, stod mest för denna inriktning. Näst mest stod Folkpartiet, som Liberalerna hette då. De två hade sammanlagt valframgångar mellan 1948 och 1958, men eftersom de inte fick med sig Bondeförbundet, som hette Centerpartiet från 1956, blev det ingen borgerlig regering. Det partiet samregerade med S 1951 till 1957.
Från 1958 till 1968 ökade S i valen. Takten ökades i den offentliga välfärdens och sektorns utbyggnad. Skatterna höjdes för att finansiera det.
1970 miste S sin majoritet i riksdagen, men behöll den ihop med Vänsterpartiet Kommunisterna, VPK. 1973 blev det likaläge mellan S och VPK och de då tre borgerliga partierna i riksdagen. S regerade ändå vidare. De borgerliga var ett mandat ifrån majoritet.
Borgarnas projekt var att motsätta sig en så stor offentlig välfärd som S hade och i stället har lite grann mindre av det eller att det räckte och att skatterna skulle sluta höjas och i enstaka fall sänkas. Det drevs regeringsåren 1976 till 1982 och 1991 till 1994.
S gick 1982 till 1991 och 1994 till 2006 in för att renovera välfärdsstaten. Grepp för det var devalveringen 1982 och en del annat. Men S hamnade på defensiven och reparerade välfärdsbygget så gott det gick.
Efter valet 1991 kunde den borgerliga minoritetsregeringen med stöd av ett högerpopulistiskt parti genomföra privatiseringar i välfärden. Skatter sänktes och med en ekonomisk kris försämrades statsfinanserna kraftigt. S-regeringen efter valet 1994 fick städa upp i statsfinanserna, men det som borgarna genomfört bestod nästan helt.
Inför valet 2006 hade de borgerliga partierna ett nytt projekt i sänkta skatter med jobbskatteavdrag som finansierades med försämringar för arbetslösa och sjuka. Skattekvoten sänktes. Nivån motsvarande 135 miljarder kronor per år. Det har nästa bestått under de sju åren med S-ledd regering.
Vad har partierna för projekt i valet 2022? Moderaterna, drivande partiet i högerblocket, har sänkta skatter som mål. Försämringar i välfärden ska betala det igen, för sjuka och arbetslösa. Dagens högerpopulistiska parti, Sverigedemokraterna, ska göra projektet möjligt.
Blocket S, MP, C och V har svårt att ena sig om ett projekt annat än att vara emot det av M drivna, och SD stödda, högerprojektet som även KD och L är för.
Ökad ekonomisk och social ojämlikhet blir effekten av högerprojektet, samma som om det genomförts på 50-, 60- eller 70-talen. Vill C, partiet närmare M än vad S är, och C-väljarna ha det så? Om inte bör C börja tala med V, likt M talar med SD.