Geab ville har mer än 300 000 kronor för att ansluta en ny elkund till sitt nät. 307 880 kronor plus moms, Det är mycket att betala för att försätta sig själv i en framtida gisslansituation. Det är mycket besvär, inskränkningar och investeringar som krävs för en tillvaro utan elnät – "off grid" – men Geab kan ju få det att se rätt attraktivt ut ändå.
Men nu blir det inte så. Helagotland rapporterar att Energimarknadsinspektionen, som prövat fallet, har kommit fram till att Geab inte får ta så mycket betalt. Enligt inspektionens beslut får Geab inte fakturera mer än 139 547 kronor, plus moms. Fortfarande långt ifrån gratis. Men mindre än hälften av den ursprungligen tänkta fakturan.
Det är glädjande eftersom det visar att det finns åtminstone något skydd för elkunder som gör att de inte är helt utlämnade till den lokala nätmonopolisten. Det finns någon att vända sig till när priset på inträdesbiljetten känns som ett slag i magen.
Det är deprimerande av två skäl. För det första eftersom skyddet av elkunderna som kollektiv, mot de rusande löpande nätavgifterna, är någonstans mellan bristfälligt och obefintligt. Det är ett prisrally som kunderna i små bolag med lokal förankring i hög grad sluppit, men som drabbat de stora nätbolagens kunder.
För det andra är det deprimerande eftersom just Geabs ställning gör det lätt för Geab att kompensera sig, eller överkompensera sig, för Energimarknadsinspektionens beslut. Om man nu upplever att det är en förlust att ansluta den nya kunden så är det lätt att ta ut tributen av de befintliga kunderna istället. Geab må ha haft en liten motgång, men nätbolaget sitter fortfarande men trumf på hand.
Energimarknadsinspektionen skriver om nätavgifterna på myndighetens hemsida. Vad gör inspektionen åt höjningarna?
”Det korta svaret på frågan är att elnätsföretagen har rätt att höja sina avgifter – så länge som företagets intäkter håller sig under det maxtak (intäktsram) som Ei beslutat om. Ei anser dock att nuvarande lagstiftning och beräkningsmetod gör att maxtaket blir för högt. Det i sin tur gör att elnätsföretagen kan ta ut högre elnätsavgifter av sina kunder än vad som är rimligt.”
Energimarknadsinspektionen tycks alltså ha viljan men inte förutsättningarna att skydda kunderna. Detta måste regeringen göra någonting åt. Varje nätbolag är monopolist på sin egen marknad och ska inte ha så fria tyglar att exploatera sin ställning.