Elnätets monopolister utnyttjar sin ställning

Just nu talar ingenting för att det blir bättre i framtiden.

Det är en kraftfull position att vara spindeln i elnätet.

Det är en kraftfull position att vara spindeln i elnätet.

Foto: John Minchillo

Ledare2024-05-30 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Elnätsavgifterna löper amok. Helagotland skriver om hur de ökat och fortsätter öka i Sverige i allmänhet och på Gotland i synnerhet. Allt enligt den senaste rapporten från Nils Holgerssongruppen, som följer prisutvecklingen för offentliga tjänster.

För P4 Gotland kommenterar Gotlands elnätschef Kalle Blomberg utvecklingen.

– Man ska inte ha förväntningar att avgifterna blir lägre.

Nähä? Tänk, det tror jag att konsumenterna redan har förstått.

Joachim Höggren, ordförande Nils Holgerssongruppen, tycker att det är omotiverade skillnader på utvecklingen av nätavgifterna mellan olika delar av landet.

– Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader, där vi har svårt att se hur de stora skillnaderna är motiverade.

Nog är det så. Det svenska elnätet är uppdelat mellan 170 monopolister och alla agerar inte lika ohämmat egennyttigt. Där nätbolagen fortfarande har lokalt ägande och lokal förankring är det exempelvis bättre än där någon av eljättarna kontrollerar nätet. Som Vattenfall på Gotland. Medborgarna har inte mycket nytta av att Regionen fortfarande är minoritetsägare i Vattenfallkontrollerade Geab.

Risken är att elnätsavgifterna fortsätter rusa. En risk som är en till visshet gränsande sannolikhet om inget görs. Elmarknadsinspektionen (Ei) sätter de ramar som i någon mån ska skydda konsumenterna med elnätsmonopolisternas härjningar. Tidningen Näringslivet skrev i april om hur Ei beslutat om en utvidgning av ramarna som kommer att medge minst lika stora höjningar av elnätsavgifterna framöver som vi tvingats utstå under de gångna åren. Och till och med Ei själva är inte nöjda med konsekvenserna av det regelverk som styr hur ramarna sätts.

Tommy Johansson, avdelningschef på Ei, säger till Tidningen Näringslivet:

– Våra beslut innebär generellt sett att elnätsföretagens utrymme för att ta ut elnätsavgifter ökar. En del av ökningen av intäktsramarna förklaras av ett högre ränteläge och att komponenterna som används i elnätsverksamheten har ökat i pris. Men vi anser också att nuvarande reglering överkompenserar nätföretagen i förhållande till deras faktiska kostnader och ser därför ett behov av att utveckla metoden för hur elnätsföretagens intäktsramar beräknas framöver.

Detta har varit känt mycket länge. Ändå händer ingenting. Våra regeringar – hittills även den sittande – har inte ingripit på ett sätt som stoppar elnätsmonopolisternas brandskattning av kunderna.

Bengt Ekenstierna, en före detta dotterbolagschef inom Sydkraft/E.ON som i dag företräder elkonsumenter, företag och privatpersoner är milt uttryckt missnöjd:

– Elnätsbolagen skär guld med täljkniv på en inkompetent utformad lagstiftning av ett monopol medan regeringen bara sitter och tittar på.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.