Wiesner har inte tänkt färdigt

Centerpartiet behöver återvända till ritbordet.

Emma Wiesner, Centerpartiets toppkandidat, behöver betänketid.

Emma Wiesner, Centerpartiets toppkandidat, behöver betänketid.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Ledare2024-06-02 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inför valet till EU-parlamentet 9 juni frågar Sveriges Radios Ekot ut riksdagspartiernas toppnamn. Sist ut är Emma Wiesner (C).

Programledaren påpekar att C och SD var de enda svenska partier som röstade nej till EU:s lagstiftning om artificiell intelligens, och frågar vad Wiesner är orolig för. ”Det vi är oroliga för är massövervakning och grova integritetskränkningar som den här lagen medför”, svarar Wiesner.

Hon blir ombedd att precisera och förklarar att när lagen började förhandlas skulle det krävas domstolsbeslut för att aktivera övervakning med ansiktsigenkänning. ”Det plockades bort. I stället har man lagt till en lista av brott när man får använda ansiktsigenkänning, och den listan fylldes på och blev lång. Så nu är det allt från terrorbrott ner till sabotage, egentligen skadegörelse”, förklarar Wiesner.

Programledarnas påpekande om att det ju krävs fyra års fängelse på straffskalan för att ansiktsigenkänning ska bli aktuellt bemöter Wiesner med att det är för brotten som övervakas i realtid. Hon förklarar att för misstanke om brott finns inga sådana krav för att kunna scanna efter brottslighet. De kontroller av övervakningen C vill se blev helt enkelt för urvattnade.

Wiesner får frågan om hon tycker att EU ställer för höga miljökrav på sina lantbrukare. Det har runt om i Europa protesterats mot högre dieselpriser, minskad användning av växtskyddsmedel och krav på att avsätta areal till miljöytor. Hon förklarar att EU fokuserat för mycket på slutmålen utöver att producera sunda livsmedel, och för lite på hur. Det krävs lönsamhet för att kunna investera i hållbarhetsarbete. C vill stärka lönsamheten genom att se över både intäkter och kostnader.

Det märks att C har lite av arvet som bondeparti kvar. Det är klokt att inte se livsmedelsproduktion som ett särintresse. Alla som äter bör ju värna tillgången på mat. Samtidigt är det med betoning på just lite. När det kommer till den konkreta politiken gör Wiesner bort sig.

Hon förklarar bland annat att ”man kan byta bränsle i traktorn. Jag tror att många bönder hellre skulle köra på svensk etanol istället för saudisk olja.” Traktorer går ju på diesel. Etanol används för att ersätta bensin. En modern dieselmotor går sönder om man tankar etanol eller bensin.

Hon återkommer också till täckdikning som något revolutionerande för att öka produktionen och minska klimatpåverkan. I Sverige började vi med täckdikning på mitten av 1800-talet.

Det blir därtill lite inkonsekvent när hon vill förbättra lönsamheten för svenska lantbrukare genom att använda EU:s regelverk för att försämra för Europas andra lantbrukare. Det är ju just den sortens nationellt tänkande hon motsätter sig när det gäller andra EU-länders önskan att använda svensk skog som kolsänka. Det är nog det som är problemet för Centerpartiet. Man har inte tänkt färdigt.

GA

Deta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.