Att Gotlandsbolaget planerar för en snabb färjetrafik även bortom nästa upphandling fick vi exempel på i veckan. GA skrev om Gotland Hydrocat, en snabbgående katamaran driven av fossilfri vätgas som ska kunna transportera människor och gods mellan Gotland och fastlandet ännu snabbare än dagens färjor. Bolaget vd Håkan Johansson förklarade:
– Vi tycker inte Gotland ska behöva välja mellan överfartstid och klimatnytta. Därför utvecklar vi nu nästa generations fartyg – Horizonserien – som genom ny teknik kommer möjliggöra en ännu bättre service och kapacitet samtidigt som utsläppen minskar markant.
Det låter ju fantastiskt bra. Det låter också dyrt. Tidningen NyTeknik skrev i fjol:
"Den vätgas som används i dag framställs främst från fossila källor, till exempel naturgas och stenkol."
Om man istället vill köra på fossilfri vätgas – och det vill man ju – så blir det betydligt dyrare:
"Den fossilfria gasen är i dagsläget flera gånger dyrare än den som framställs av fossil råvara. Priset på den gröna vätgasen måste därför ner. Med billigare elektrolysörer och billigare förnybar kraft kanske den kan ner till under 10 kronor per kilo till 2050."
Vätgasen är en energibärare som måste framställas ur annan energi. Verkningsgraden (det man får ut jämfört med det man stoppar in) är inte lysande. Enligt NyTeknik får man ut drygt 30 kWh energi i vätgasform om man stoppar in drygt 50 kWh. Då krävs det stora mängder billig fossilfri el för att man ska få ett uthärdligt pris. Det är inte bara den industriella kapaciteten som saknas just nu. Det gör även elen.
Prisrallyt på fossil energi påverkar för all del kalkylen. Men att driva vätgasfärjor ter sig fortfarande som svårgörligt, så vitt jag kan bedöma.
Priserna i Gotlandstrafiken har redan nått en nivå som menligt påverkar öns utveckling. Även med rabatten börjar priserna verkligen bli kännbara för gotlänningarna. Och som värd för tillfälliga besökare konkurrerar Gotland med betydligt mer avlägsna resmål. Allt fler av dem blir billigare att resa till och vistas på än Gotland.
Om en övergång till vätgas i Gotlandstrafiken helt eller till stor del ska betalas med högre priser för resande och frakt kan Gotland verkligen få problem. Jag skulle verkligen vilja veta mer om hur Gotlandsbolaget hoppas att vätgasdriften ska realiseras. Även bolaget har ju intresse av trafikarbetets volym.