Jag undrar hur de känner som har köpt dyra (om än subventionerade) elbilar och nu tvingats överge dem i på vägarna i snöfallets köer. Medan de väntade tömdes snart batteriet och då blir ju bilen både kall och stationär och måste bärgas. Undrar om bärgningsbilarna konverterats till eldrift.
Elbilarnas situation beror naturligtvis inte på allmän elbrist utan en extremt lokal sådan. Men när det är både kallt och vindkraften och vattenkraften genererar för lite elektricitet – och när sex kärnkraftverk är nedlagda – så får det naturligtvis konsekvenser även för elförsörjningen. Då nöjer sig Sverige inte med att importera el från fossila bränslen. Hela Gotland rapporterar hur Vattenfall under rekordhöga elpriser beslutat att starta både gasturbiner i Slite och dieselkraftverket i Visby för att alstra mer elkraft.
Det är tur att åtminstone kärnkraftsreaktorerna i Sverige och Finland – ja, de som fortfarande inte är avvecklade – just nu har full produktion. Annars hade läget för elförsörjningen och elmarknaden varit ännu värre.
Regeringen har skapat förutsättningar som gör att både vattenkraftens och kärnkraftens kapacitet att producera el hotar att pressas ytterligare. Samtidigt kan man under nuvarande villkor inte förvänta sig några investeringar i dessa produktionsformer. Inga fler älvar lär byggas ut. Tvärtom pågår en process som kommer att leda till att vattenkraft avvecklas. Och i en intervju i SVT:s program 30 minuter förklarade Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor, att det är politiken, inte ekonomin, som står i vägen för investeringar i kärnkraft:
– Det förs ofta fram av politiken att näringslivet inte vill investera i kärnkraft. Problemet är att om du ska investera i någonting som ska verka i 30, 40, 50 år framåt så måste du veta att du har långa kontrakt. Men de långa kontrakten finns inte dag.
Och hur tänker sig Sveriges nya energiminister Khashayar Farmanbar (S) att Sverige ska försörjas med elektricitet? Under ett framträdande i Aktuellt framhöll han just vindkraften. Tyvärr, för hans del, fick han då också frågor om varför han motarbetet etableringen av ny vindkraft i hemkommunen Nacka.
De höga elpriserna skyllde han på höjda priser på naturgas och att Sveriges återhämtning från pandemin gör att fler går till jobbet och förbrukar energi. Och kärnkraften dömde han ut som för dyr.
Sverige behöver en ny regering. Det har bara blivit än tydligare i samband med övergången till en socialdemokratisk enpartiregering.