Tvärtom. Det märker vi inte minst i den tid vi lever i just nu.
Nej, den välbekanta krisen handlar om att den gamla beprövade finansieringsmodellen gick i stöpet. Produktionen av nyheter betalas ännu via prenumerationer och annonser. Men när allt färre prenumererar minskar intäkterna och incitamenten för annonsering följer samma väg.
Det blir en ond spiral som gått sakta men obönhörligt säkert nedåt.
Alla har varit medvetna om utvecklingen och många olika sätt att hitta nya intäkter har präglat branschen i cirka 20 års tid. Politikerna har insett att utan medier försämras även demokratin i och med att färre medborgare är informerade om det som händer.
I coronakrisens spår riskerar fler orter att bli utan medienärvaro. Helt eller delvis genom att konkurrensens och mångfald försvinner och en enda redaktion blir kvar. Det är högst osannlikt att nya tidningar kommer att startas där gamla läggs ner.
”Att som nyhetsjournalist permitteras på deltid när det i princip råder konstant breaking news-läge är smärtsamt”, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en krönika i tidningen Arbetet.
Men krisen blottlägger också betydelsen av trovärdiga och lokala medier. När man vill kolla hur det går med smittspridningen på Gotland går man inte till alternativa sajter på nätet eller reklamtidningar som då och då har ett reportage. Då går man till P4 Gotland och man går till Gotlands Medias olika produkter.
Somliga som följer oss på Facebook via vår gemensamma sajt Helagotland.se påpekar under varje inlägg att de tycker det är superdåligt att inte även de som inte prenumererar kan läsa våra nyheter. Just corona-anknuten samhällsinformation har vi tillgänglig för alla, men inte alla artiklar som handlar om corona.
De som påstår att det är dyrt att få del av dessa nyheter har en del att bevisa. Det kostar drygt en hundring i månaden att komma åt allt som finns på sajten. Och det är mycket. (Just nu har vi för övrigt en kampanj där det är ännu billigare).
Hundra kronor är en (1) dagens lunch.
Det finns en motsättning i alla uppmaningar att man för sakens skull ska stödja alla företag som riskerar att gå omkull av coronakrisen. Som individ kan man så klart inte stödja alla, då går man själv omkull och inget är vunnet.
Men man kan se över vilka behov som är de absolut grundläggande när det krisar och fundera på om det kanske är värt att dessa upprätthålls även när det inte är kris.
Papperstidningen lever ännu i ganska så hög välmåga. Det behövs också ett nytt namn eftersom papperstidningen inte bara läses på papper längre. Man kan får exakt samma produkt elektroniskt och det är självklart precis lika bra. På sikt ännu bättre eftersom vi till slut kommer att slippa kostnaderna för tryck och distribution som är väldigt stora poster på kostnadssidan.
Papperstidningen eller e-tidningen plus allt på Helagotland får du för två dagens lunch. Har man inte råd så har man inte men om man gillar det här med pålitliga medier är det faktiskt en liten insats för en stor sak.