Manegen är inte krattad för framkomlighet

Domstolens beslut gäller. Men förutsättningarna är kanske inte de rätta.

Något måste göras när man inte kan ta sig dit man vill.

Något måste göras när man inte kan ta sig dit man vill.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2022-05-17 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tre planerade fritidshus på Fårö som fått positiva förhandsbesked kommer aldrig att byggas. GA skrev i måndagstidningen om hur mark- och miljööverdomstolen upphävt det positiva förhandsbeskedet för fritidshusen, ett besked som framgångsrikt tog sig igenom miljö- och byggnadsnämnden, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen.

Är det inte egendomligt hur ofta olika instanser drar olika slutsatser i den här typen av mål. En lagstiftning – miljöbalken – som är så svårtolkad och lämnar så stort utrymme för olika tolkningar och olika utfall är inte väl utformad.

Jag vet inte hur stor roll det skulle ha spelat i just det här specifika fallet. Domstolen hänvisar framförallt till bestämmelsen i 4 kap. 4 § miljöbalken, som rör restriktioner i "Övriga kust- och skärgårdsområden som har stora bevarandevärden".

Men generellt så påverkar ju Regionen förutsättningarna för bygglov genom de översiktsplaner och annat som ska ligga till grund för beslut som Regionen antar. I det här fallet kunde den klagande exempelvis hänvisa till hur den fördjupade översiktsplanen syftar till att hårt begränsa nya fritidshus på Fårö, Området var dessutom inte utpekat som ett bebyggelseområde utan som ett kompletteringsområde, vilket kan försvåra utdelning av bygglov beroende på bebyggelsens art.

Det är lätt att exempelvis i en översiktsplan slå fast allmänna och långtgående principer som plötsligt inte alls känns så angelägna i enskilda konkreta ärenden. Då har Regionen själv krattat den manege där man sedan förlorar. En felkrattad manege kan verkligen göra så att man får grus i maskineriet och begränsar framkomligheten för utveckling som man egentligen önskar.

Men i det här fallet var det alltså miljöbalken som mark- och miljööverdomstolen hänvisade till, efter att den bedömt ärendet helt annorlunda än tidigare instanser. Det är för övrigt inte bara hus som stoppas på grund av tolkningar av miljöbalken som lagstiftaren kanske inte tänkt sig. Förutvarande näringsministern Anders Sundström (S) beklagade sig i höstas i Dagens Industri över hur miljöbalken skadar svensk industri och i praktiken stoppar projekt som syftar till att påskynda klimatomställningen:

– Jag var ju själv med och stiftade de här lagarna och vi hade aldrig tänkt att det skulle se ut på det här sättet.

Han bönföll dagens politiker att ändra regelverket.

– Vi har skapat ett monster.

Riksdag och regering har all anledning att se över miljöbalken. Men Region Gotland har också all anledning att tänka efter noga innan man fastställer översiktsplaner och instruktioner som ska ligga till grund för framtida beslut.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.