En främlingsfientlig agenda styr politiken

Samtliga partier drivs i dag mer eller mindre av den främlingsfientliga agenda som råder i Sverige.

Samtliga partier drivs i dag mer eller mindre av den främlingsfientliga agenda som råder i Sverige.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2019-10-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under 2018 var det 1 268 personer som tog sitt liv enligt Folkhälsomyndigheten. Antalet registrerade försök till självmord var under samma tid 6 615 stycken. På våra arbetsplatser omkom 58 personer under 2018. Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro var över 34 000 stycken under 2018. Detta enligt arbetsmiljöverkets statistik.

Jämför med de 45 som dog i de 300 gängrelaterade skjutningarna under 2018 och fundera över vilka resurser som nu tillförs psykiatrin eller arbetsmiljöarbetet jämfört med de resurser som tillförs polis och rättsväsende.

Orsakerna bakom dödsfallen ska väl inte styra vilka resurser som tillförs? Vi ska väl satsa lika mycket resurser för att minska alla onaturliga dödsfall? Så varför blir skjutningarna mer uppmärksammade och varför tillförs polis och rättsväsende betydligt mer resurser än andra verksamheter som också kan minska antalet som dör i förtid?

Den krassa sanningen är att den politiska debatten sen en tid tillbaka drivs av en främlingsfientlig agenda. Frågor som på något sätt kan vinklas till att handla om problem med invandring ligger ständigt högst på den politiska agendan. Brottslighet, gängskjutningar, pensionerna, välfärdens problem och många andra frågor där de främlingsfientliga lyckas hitta på vinklar som pekar ut invandringen som roten till det onda hör vi dagligen talas om. Oavsett om vinklarna har en liten del sanning eller är rena lögner. Samtliga partier i riksdagen har nappat även om partiernas syn på invandringens skuld till problemen skiljer sig kraftigt åt. Men även invandringens påstådda skuld till problemen får mer utrymme i debatten och har med tiden även fått stöd från fler partier. I dag hörs retoriken inte bara från Sverigedemokraterna utan även från Moderaterna och Kristdemokraterna. Inte heller Socialdemokraterna är fria från skuld, vem minns inte hur partiet lät när valrörelsen startade våren 2018.

Andra frågor som också borde tas på stort allvar, men där den främlingsfientliga agendan inte går att applicera, hamnar i skymundan. Hur jag än letar kan jag inte hitta några ekonomiska tillskott för att förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser eller för suicidprevention som ligger på samma nivå som de 4,5 miljarderna till polis och rättsväsende.

Det är som ni ser inte bara de främlingsfientligas retorik har som fått stor uppmärksamhet. Det är också deras frågor och deras lösningar som nu får genomslag. Det är med andra ord inte så konstigt att Sverigedemokraterna har växt till ett av landets största partier. Det är inte heller så konstigt att SD i de senaste partiundersökningarna utmanar Socialdemokraterna om första platsen. Varför ska väljarna stödja kopiorna när originalet oftast är bättre. Jag ser gärna att partierna hittar en egen agenda som på ett tydligt sätt tar hand om alla utmaningar vi står inför och skapar framtidstro och att det görs utan att flörta med den nu rådande i grunden främlingsfientliga agendan.