Varning, varning! SVT har låtit meddela att den traditionsenliga sändningen med Kalle Anka och hans vänner senareläggs. Från 15.00 på julafton till... 15.05 på julafton. På så sätt ska de som slår på TV:s klockan 15 få vara med om "ljuständningen".
Detta ansågs som så viktigt att det kablades ut som en egen nyhet. Traditionens makt är stor och ofta underskattad. Traditionen startade när SVT var de enda tv-sändningar som fanns, och långt före webb och tv-bilder levererade när och var och vad du vill. Då var man av någon politiskt skäl avogt inställda till amerikanska animationer och klockan tre på julafton var det enda tillfälle som bjöds. Nu finns animerad film överallt hela tiden, men traditionen lever ändå kvar.
Förra julen var det 4 480 000 som såg Kalle Anka på julafton. Och traditionen tycks om möjligt bli starkare, eftersom det var programmets högsta tittarsiffra på 23 år.
Julklappsutdelning är också en stark tradition. I Ljungby kommun i Småland vill man underhålla denna tradition på politisk väg, berättar Dagens Samhälle. Genom budgivning säljer sig tre kommunalråd som tomtar på julafton för att förrätta julklappsutdelning. Och pengarna som kommunalråden på detta sätt drar in ska gå till den lokala organisationen Jul i gemenskap, som ska göra julen mer värd att fira för dem som annars sitter ensamma på julafton.
Detta är ett engagemang som jag helhjärtat kan stödja inte bara för den uppenbart goda sakens skull, utan för att kommunalråd på detta sätt kan få utlopp för sin ofta djupt kända vilja att agera just jultomte.
Kommunerna har ett djupt och brett ansvarsområde som staten dessutom inte är blyg för att utöka. Men när kommunerna borde fokusera på sina viktigaste och mest angelägna uppgifter, och gallra bland icke nödvändiga åtaganden, så letas det ändå febrilt efter nya uppgifter och nya sätt att lägga livet till rätta för menigheten. Finns det inte någon liten del av vardagslivet som ännu inte kommit i åtnjutande av social ingenjörskonst?
Om kommunalråd kan få utlopp för dessa böjelser genom att en gång om året dra på sig de röda kläderna och lösskägget för en god sak, då vore mycket vunnet.
Med detta vill jag önska alla en riktigt god jul. Var snäll mot familj, släktingar och vänner och om du behöver en promenad efter julmaten så ta på broddarna. Akutmottagningen firar helst jul med så få besökare som möjligt.