För lite mer än en vecka sedan presenterade Socialdemokraterna på ön hur de vill fördela de nya miljoner som med mycket stor sannolikhet kommer regionen tillhanda under 2020. Något som får den politiska chefredaktören på Gotlänningen att reagera kraftigt. ”De gotländska socialdemokraterna slår nya rekord i att dela ut pengar som de inte ens har sett och som de inte ens kommer att rösta ja till. Kan alla snälla sätta sig ner i båten…” Hon fortsätter: ”Kan ni tänka er in i om regionledningen skulle agera så som Socialdemokraterna nu i opposition låtsas som att de skulle göra i ledning?” Var det inte precis det som Socialdemokraterna på Gotland gör som var anledningen till att regeringen gick ut och informerade om att de kommer att öka på välfärdsmiljarderna med ytterligare fem miljarder kronor? Att politiker skulle reagera?
Enligt regeringen var det en önskan från både enskilda lokala och regionala företrädare som från Sveriges kommuner och regioner, SKR, före detta SKL som föranledde informationen. Kommuner och regioner stod inför tuffa besparingar och ville ha besked så tidigt på året som möjligt. Genom regeringens besked kunde politiker bromsa neddragningarna inom välfärden. Tvärtemot den passivitet vi nu ser från den styrande borgerliga minoriteten och som får stöd av den politiska redaktören på Gotlänningen. Att som Bofride beskriver det ”sitta ner i båten” kan vara ett klokt val, men för en gondoljär innebär det att verksamheten står still. Regionens politiska ledning är inga passagerare i någon lite roddbåt. De är gondoljärer som ska driva regionen framåt och då håller det inte att sitta ner. Regeringens fem nya välfärdsmiljarder ska användas i välfärden istället för de tänkta besparingarna. I torsdags sa en majoritet av finansutskottet ja till ytterligare 2,5 miljarder kronor, precis som utlovats från riksdagens oppositionspartier. Nog för att beslutet i riksdagen ännu inte är fattat, men de signaler som partierna sänder ut är otvetydiga. Pengarna kommer och enligt beräkningar blir regionens andel hela 42 miljoner. Nu när det är läge att dra tillbaka delar av det enorma sparpaketet behöver vi ett ledarskap som vågar ta beslut som gagnar hela vår avlånga ö, inte en gondoljär som sitter ner i båten.
I veckan som gick lanserade SAS en film som fått en hel del uppmärksamhet. Filmen beskriver en skandinavisk kultur som byggds upp till stor del av influenser utifrån. I Aftonbladet beskriver Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria vid Kungliga tekniska högskolan, kulturen på följande sätt. ”Den nordiska modellen är oerhört beundrad i stora delar av världen. En viktig del av den är vår förmåga att vara kreativa när det gäller att influeras av andra och skapa något som blir unikt för oss.” Sörlin påpekar dock att ”I filmen framförs en bild av de skandinaviska länderna som många på den konservativa högerkanten inte gillar, men den är verklig.”
En av dem som uppenbart befinner sig på den konservativa högerkant som Sörlin beskriver är Gotlands Allehandas politiska chefredaktör, Mats Linder. Han har en helt annan åsikt än professor Sörlin och kritiserade i sin onsdagsledare SAS och filmen. I ledare beskriver Linder, SAS som bland annat historielösa. Nu är ju Linder inte ensam om att framföra kritik som går emot den forskning som Sörlin hänvisar till. Han är i gott sällskap av ryska trollfabriker, högerextrema nätsidor och andra alternativsajter, vilket får tala för sig själv.