Öläget påverkar nog Gotlands lönenivåer

Men nu finns det faktorer som kan öka trycket i löneutvecklingen på Gotland.

Den som vill bo på Gotland och jobba någon annanstans har vissa besvär.

Den som vill bo på Gotland och jobba någon annanstans har vissa besvär.

Foto: Emil Lundberg

Ledare2022-03-01 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlänningarnas inkomster är landets lägsta, om man jämför med landets övriga län och regioner. Det var ingen rolig läsning i gårdagens GA, även om förhållandet inte är nytt. Så har det varit i flera decennier.

Situationen är dock egentligen inte riktigt så dyster. Det finns några faktorer som bidrar till att förklara och mildra hårda statistiska fakta.

Gotlänningarna är också i genomsnitt äldre än invånarna i alla andra regioner. Kvinnorna var i genomsnitt 46,2 år gamla år 2020 och männen i genomsnitt 44,0. Som man kan förvänta sig innebär det också att andelen pensionärer, mätt som andelen av befolkningen som är 65 eller äldre, är högre på Gotland än i något annat län. På Gotland var år 2020 hela 27 procent av befolkningen 65 eller äldre, jämfört exempelvis med 19 procent i Västra Götalands län och 21 procent i Örebro län.

Pensionärer har lägre inkomster och har en region en hög andel pensionärer så gör det skillnad för genomsnittsinkomsten.

Gotlänningarnas låga genomsnittsinkomster har dessutom ingen motsvarighet i förmögenhetsstatistiken, även om den är bristfällig nuförtiden. För exempelvis en pensionär med en förhållandevis låg pension, gör det stor skillnad om det finns ett kapital i botten.

Man ska heller inte göra misstaget att rakt av dra ett samband mellan å ena sidan låg inkomst och å den andra ohälsa och olycka. Exempelvis en livsstilsföretagare som i hög grad får ägna sig åt något den är engagerad av, kanske inte tjänar enorma mängder pengar men kan ändå vara kapabel till både lycka och välmående.

Men jag tror att den låga genomsnittsinkomsten också orsakas av en mindre fördelaktig öfaktor. Gotlänningens arbetsmarknad är liten. Steget till någon form av omständlig pendling över regiongränsen är långt. Ja, oöverkomligt i många yrken. Beslutet att flytta av löneskäl är av lätt insedda skäl svårfattat. Detta ger en inlåsningseffekt på jobbet, oavsett om det är en arbetsplats man vantrivs på eller om det bara är lönen man är missnöjd med.

När arbetsmarknaden är liten så tycks det också innebära en arbetsmarknad med lägre tryck och lägre löner. Den gotländska arbetsmarknadens goda utveckling, den relativt låga arbetslösheten på ön och bristen på personal i olika branscher är faktorer som kan leda till en bättre löneutveckling framöver.

För övrigt så är jag glad att den svenska regeringen till slut bestämde sig för det som är rätt och rimligt, att stödet till Ukraina även ska ha formen av vapen som de kan försvara sitt skamligt angripna land med.