Det är kanske förmätet av mig att tro att nästan alla andra svävar i samma okunskap som jag nyss krälat mig ur. Men det som i dagligt tal kallas för en rondell är egentligen inte alls en rondell. Rondellen är den lilla cirkulära och otrafikerade biten i mitten av det som på trafikplaneringssvenska benämns som en cirkulationsplats.
Cirkulationsplatser kommer i väldigt olika former. Eller nja, de är väl alltid helt eller så gott som runda. Men de kan ändå se väldigt olika ut. De kan ha stor diameter med en stor otrafikerad rondell i mitten, som där färjeleden möter väg 140 i södra Visby. Eller de kan se ut som Visbys senaste cirkulationsplats, den som för en månad sedan invigdes i korsningen mellan Östra Hansegatan och Artillerigatan i Visby. Liten och diskret och fullt möjligt att köra rätt igenom.
Det var denna nya cirkulationsplats som väckte min nyfikenhet. För en inte helt uppmärksam förare är det inte omedelbart uppenbart att detta är något annat än en vanlig korsning. Har denna cirkulationsplats ens en otrafikerad rondell i mitten? Men trafikreglerna i korsningar och rondeller är ju väldigt olika, vilket kan vålla oreda om man inte är överens om förutsättningarna. Åtminstone för mig är det inte alls självklart att de medel som investerats i denna nya cirkulationsplats har höjt trafiksäkerheten.
Men för all del, när jag grottade ner mig och läste på om hur cirkulationsplatser med minirondeller påverkar trafiksäkerheten så verkar sakkunskapen så gott som enig om att jo, de ger ett stort positivt bidrag till trafiksäkerheten. Kanske kan detta gälla även cirkulationsplatsen med den nästan obefintliga rondellen där Östra Hansegatan och Artillerigatan möts. Det lär framtiden utvisa och förhoppningsvis kommer mina onda aningar på skam.
Vad den nya cirkulationsplatsen åtminstone visar är att när Regionen så önskar så finns det medel för att höja trafiksäkerheten, även på platser med betydligt mindre trafik än den nu väldigt omdebatterade korsningen mellan Gutevägen och Söderväg. Det ekonomiska argument som angavs när trafikljusen togs bort var orimligt då och är naturligtvis än mer irrelevant nu när Regionen medgett andra bevekelsegrunder.
För övrigt har Helagotland nu berättat vem det var som erbjöd Regionen 100 000 kronor som en grundplåt för nya trafikljus. Det var Lars Håkansson som har betydande erfarenheter av följderna av dålig trafiksäkerhet:
"Innan han blev pensionär arbetade han som ambulansförare, samtidigt som han kartlade alla Gotlands dödsolyckor åt Trafikverket genom att undersöka var och varför de skedde."
Hans kritik av hur Regionen hanterat korsningen kan inte beskrivas som annat än förödande:
– Det är så vansinnigt att det inte är sant.
– Det är bara en tidsfråga innan det sker en olycka. Då kommer det troligen att vara en sidokollision, vilket är det allra värsta.