Enkla jobb med stort värde kan lösa många kriser

Debatten om enkla jobb kapas av dem som vill beskriva dem som ovärdiga. I själva verket är dessa jobb ovärderliga, för både individen och samhället.

Bädda sängar är ett enkelt jobb för de flesta. Det betyder inte att det är ett simpelt jobb som ingen ska behöva befatta sig med.

Bädda sängar är ett enkelt jobb för de flesta. Det betyder inte att det är ett simpelt jobb som ingen ska behöva befatta sig med.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledare2023-04-20 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När jag läser om hur sjukvårdsbiträden gjort sitt återtåg på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tänker jag att äntligen verkar förnuftet segra.

Är det något som varit ett feltänk i väldigt många branscher så är det övertron på att alla arbetsuppgifter kräver samma utbildning och samma kompetens. Konsekvensen av detta har blivit att mängder av så kallat enkla jobb har försvunnit över tid och klyftan mellan de som har arbete och de som inte har, har ökat drastiskt.

Trösklarna in på arbetsmarknaden har höjts, stressen har ökat och högutbildade har fått ägna orimligt mycket arbetstid åt enkla arbetsuppgifter som kunde ha utförts av dem som går utan arbete.

För arbetsuppgifterna har ju inte försvunnit, bara tjänsterna.

När man i dag pratar om vikten av enkla jobb för att få in fler på arbetsmarknaden kan man ana en väldigt märklig syn på dessa jobb. Från vänster talas det om dessa jobb med så nedlåtande ord att ingen skulle behöva befatta sig med dem. Som att det handlar om jobb utan trygghet och utan de villkor som gäller för övriga arbetsmarknaden.  

Enkla jobb som kan vara vägen in i ett yrke där man sedan pluggar vidare förenklar för alla. Den enda hindret är att arbetsgivare nu har vant sig vid att personalen slår knut på sig själv för att hinna med allt som ska göras. Inte minst i yrken där man jobbar med människor.

Där är det den man värnas mest som drabbas hårdast om man en dag skulle jobba strikt efter sitt schema och avtal. 

Assistenter, biträden, "hustomtar". Det finns många namn som klingar lite nedlåtande men där arbetsuppgifterna är avgörande för att få verksamheten att fungera. 

Det är dags att både uppgradera och återinföra dessa på arbetsmarknaden. 

De som är rädda för att det ska skapa ett a- och ett b-lag på arbetsplatserna hälsas välkomna till verkligheten. Att inte ens ha en plats på en arbetsplats är detsamma som att inte ens ha tillgång till planen för att se de andra spela.

Krisen i äldresomsorgen är en central del i dessa tankar.

I en ny rapport från Kommunal kan man läsa att färre än hälften av medlemmarna i Kommunal som arbetar i äldreomsorgen vill stanna kvar i yrket. Bara 46 procent uppger att de vill vara kvar i yrket om tre år och Kommunal varnar för en massflykt från svensk äldreomsorg.

"En kronisk underbemanning, låga löner, dåliga arbetsvillkor och en urusel arbetsmiljö är på väg att leda till en stor massflykt från svensk välfärd" säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, i en kommentar till rapporten.

På Gotland har man talat om att stärka bemanningen på särskilda boenden genom att dela upp arbetsuppgifterna mer, det som nämnts är kökspersonal om jag minns rätt. En väldigt klok tanke. De som är proffs på omvårdnad ska naturligtvis få ägna sig åt det utan att behöva tänka på mat och städning också.

Den här märkliga värderingen av arbeten måste sluta. Alla jobb är bra jobb om det leder till egen försörjning, sociala sammanhang, samt känslan av att vara en värdefull medarbetare som bidrar till den verksamhet man jobbar i.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.