Det är utgångspunkten i förslaget att se över Lagen om anställningsskydd som läggs fram för regeringen nästa vecka. Löntagarnas anställningsskydd anses för omfattande jämfört med företagens behov av att forma den personalstyrka som bäst passar deras aktuella behov.
Från ett annat perspektiv skulle man kunna ifrågasätta företagens kompetens att rekrytera. I dag är sex månaders provanställning i stor sett regel. Om man inte på sex månader kunnat avgöra om en person passar för jobbet eller inte, då kanske man ska se över anställningrutinerna.
Det är inte svårt att säga upp personal med dagens lag. Det är däremot svårt att säga upp personal godtyckligt och utan sakliga skäl. Det är inte svårt att hävda arbetsbrist på kreativa sätt så att den man vill bli av med kan sägas upp. Man erbjuder ett annat jobb som man vet att den anställde inte vill ha.
Få anställda vill vara kvar på ett företag där arbetsgivaren gör stor sak av att vilja bli av med en. För vanliga anställda är mångmiljonbelopp i avgångsvederlag ovanliga. Det borde också vara en ovanlig företeelse att köpa ut anställda så kostnaderna borde inte vara oöverstigliga. Är det vanligt förekommande har företaget andra problem än lagen om anställningsskydd.
Utredningen, som verkligen skulle behövas för att göra det lättare att anställa, fick således inget brett eller förutsättningslöst uppdrag utan genade direkt till turordningsregler och anställningsskydd vilket visar att det snarare var andra intressen som ska tillgodoses.
Man skulle kunna tänka sig en översyn av kostnaderna för att anställa. En anställd som har 30 000 kronor i månadslön kostar arbetsgivaren 44 470 kronor totalt om man räknar in sociala avgifter, löneskatt, pension, försäkringar med mera. (Källa: försäkringsbolaget If).
Det är dock glädjande att se att Centerkravet på att turordningsreglerna helt skulle slopas för alla företag med färre än 50 anställda verkar ha passerats till papperskorgen.
Hur Socialdemokraterna kunde köpa ett förslag som går så helt emot hela partiets väsen är dock obegripligt. Kanske utgår man från att protesterna ska bli så stora att man "tvingas" backa.
Men Socialdemokraterna kan inte sätta sitt hopp till att Vänsterpartiet ska samla opinion så att förslaget inte passerar riksdagen. Moderaterna och Kristdemokraterna ser sannolikt positivt på en inskränkt anställningstrygghet.
Går man istället in för att fälla regeringen kommer Vänsterpartiet att få allt stöd det behöver, här står den osamlade högeroppositionen på tå för att hjälpa till. Vilket är svårt att förstå när det gäller M och KD. Någon ny regering utifrån befintligt underlag i riksdagen känns avlägsen.
Ett nyval eller extra val mitt under coronapandemin är omöjligt att genomföra. Dessutom har Socialdemokraterna stärkt sitt stöd markant under krisen vilket gör att inget av de konservativa partierna borde längta efter ett nytt val just nu.
Ett försämrat anställningsskydd är inte bara en signal från politiken om att nu stundar tuffare tider. Det är ett reellt hot mot anställdas trygghet och möjlighet att kunna förutse vad som gäller vid uppsägningar.
I dag gäller anställningstid men inte bara. Sist in först ut är en sanning med modifikation. Först av allt krävs att du har rätt kompetens. Har du tillbringat 15 år på din arbetsplats utan att ta till dig den utbildning som krävts för att hänga med i utvecklingen av din tjänst, då kan du inte automatiskt räkna med att få behålla jobbet.
Om du däremot varit anställd i 15 år där arbetsgivaren förutsatt att du på egen hand och din fritid ska upprätthålla den kompetens som behövs för din tjänst, då är det tveksamt om det är rimligt att arbetsgivaren en dag vill säga upp dig för att du saknar kompetens.
Utredningen är inte offentlig men SVT har tagit del av den och rapporterar om ett nytt ansvar för arbetsgivaren att stå för kompetensutbildning. Förutom det kommer tiden för att kvalificera sig till förtur att minska från tolv till nio månader.
Undantagen i turordningsreglerna betyder inte bara att arbetsgivaren lättare kan säga upp anställda som på olika sätt inte uppfyller önskemålen. Det betyder kanske framför allt att äldre medarbetare drar det kortaste strået när de ställs mot yngre, piggare och billigare arbetskraft.
Det ska bli spännande att läsa utredningen i sin helhet för att kunna göra en bättre bedömning av det som föreslås.