Erik Fransson: "Viktigt att skolfrågan utreds fullt ut"

Skolans framtida organisation är ingen förändring som våra politiker ska ta lätt på och det verkar de inte heller göra.

Genrebild

Genrebild

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2020-10-10 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är av den anledningen lätt att förstå varför politiker nu går ut och vill ha mer utredningsmaterial att tillgå innan man är beredd att gå till beslut. Först ut var barn- och utbildningsförvaltningens ordförande Stefan Nypelius (C) som vill se en utredning som tar hänsyn till den serviceutredning som regionen beslutat om. Det innebär i praktiken att skolorna i Öja och Kräklingbo undantas från nedläggning. I torsdags kom Socialdemokraterna med ett förslag på tio punkter som man vill ha utredda inför det beslut som enligt nuvarande tidplan ska tas på Regionfullmäktiges februarimöte. Det handlar bland annat om att utreda följderna av att behålla de F-3 skolor som finns, behålla högstadiet i Fårösund och återöppna förskolan i Stånga. S anser också att serviceutredningen ska följas.

Under torsdagens webbsändning, vilken kan ses i efter hand om man letar sig fram till regionens hemsida, fick vi en hel del bra information. Det var utredaren Kristoffer Strehlenert, utbildningsdirektör Torsten Flemming, ett flertal rektorer från olika skolor och områden och representanter från alla regionfullmäktiges partier utom Kristdemokraterna, som valde att avstå då de inte visste vad de skulle tycka. 

Det jag fick ut av sändningen var förutom mycket bra information om själva utredningen även hur de politiska partierna jobbat med frågan. Det är tydligt att partierna jobbat på helt olika sätt. Medan Kristdemokraterna uppenbart inte gjort något annat än väntat på att regionens dialogmöten skulle drar igång, har i alla fall S, V, MP och FI varit ute på egen hand för att lyssna av vad gotlänningar tycker och tänker. Något som bevisligen har utmynnat i att de partierna, var för sig, har bildat sig en uppfattning om hur de vill se den framtida skolorganisationen. 

Det som tydligt framkom var att politikerna vill eftersträva en bred och långsiktig uppgörelse. Då får skolorna möjlighet att i lugn och ro bygga sin verksamhet och ständiga omorganisationer på grund av ändrad majoritet i fullmäktige undviks. 

Men för att få till en bred överenskommelse måste det finnas mer än ett förslag att ta ställning till. Då behöver det finnas fler scenarion där hänsyn kan tas till många olika parametrar. Det är ett svårt pussel som behöver läggas där det också finns flera olika bilder att välja mellan innan det är färdigt. Jag skrev redan när ett förslag om skolutredning började diskuteras att det alltid är bra att med jämna mellanrum utreda olika organisationer. Får man svart på vitt att det för elevernas bästa är lämpligast att lägga ner deras skola är det också lättare för politiker att ta beslutet. Även om det möter en hel del motstånd. För politiker är modiga och för det mesta beredda att ta obekväma beslut. Men för att komma dit i en så pass svår och ytterst viktig fråga får det inte finnas några otydligheter kvar. Alla frågetecken måste rätas ut genom att utreda frågan fullt ut.

Avslutningsvis vill jag i dag bjuda på en lite spaning jag gjort angående Gotlänningens ledarsida. Sidans nya mantra är att oppositionen i ”alla” frågor från början varit överens med den styrande minoriteten. Oavsett om oppositionen haft egna förslag, voterat i frågan och reserverat sig mot förslaget (läs skolutredningen) eller om man valt att göra ett ytterst korkat förslag (läs Romapaketet) så bra som möjligt när man insett att förslaget ändå kommer att genomföras.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.