Regeringen har misslyckats med att stoppa smittspridningen. Smittan sprids ytterligare när regeringens åtgärder inte räcker till.
På söndagen pågick ett upplopp i Göteborg. Maskerade människor krossade rutor på affärer. Under natten brändes ett trettiotal bilar. Upprinnelsen var ett en demonstration mot rasism hade anordnats. Trots att allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare är förbjudna hade tusentals människor deltagit i demonstrationen.
Begränsningen i mötesfriheten ska förhindra smittspridningen och rädda liv, men den uppfyller inte sitt syfte. Även i Stockholm, Malmö och Umeå har demonstrationer hållits med hundratals eller rent av tusentals deltagare, långt över gränsen på 50 personer.
Det är förvisso Polisen som har givit tillstånd till demonstrationerna. Men annat vore märkligt. Polisen är ålagd att följa lagen. Mötesfriheten i Sverige är en grundlagsstadgad rättighet. Givetvis är den inte absolut. Undantag kan göras. Men det undantag som regeringen har gjort för att begränsa smittan är generellt avfattat. Polisen ges inga möjligheter att neka tillstånd för demonstrationer så länge arrangören vidtar lämpliga åtgärder. Enligt regeringens förordning är det straffbart att bryta mot förbudet. Men arrangören kan ändå inte hållas ansvarig för att fler personer dyker upp än planerat.
På så sätt har mötesbegränsningen blivit tandlös. Att demonstrationer urartar i vandaliseringar och angrepp på ordningsmakten är en sak, men att de över huvud taget hålls under en pandemi är i sig riskabelt. Över 4 500 svenskar har dött i coronaviruset. Att tusentals människor samlas på samma plats är knappast lämpligt. Regeringen har fått extraordinära befogenheter av riksdagen för att införa ytterligare begränsningar, exempelvis vad gäller tillträde till allmänna platser. Hittills har de befogenheterna inte använts.
Upprepade gånger har regeringen gjort för lite för att stoppa smittspridningen. Därför har regeringen också fått berättigad kritik, som under söndagens partiledardebatt i SVT. Ebba Busch (KD) anklagade regeringen för att med ”berått mod” ha låtit smittan spridas i Sverige. Ulf Kristersson (M) påpekade att regeringen inte hade varit tillräckligt alert för att hantera smittan. Kritiken kom inte bara från höger. Till och med Jonas Sjöstedt (V) kritiserade regeringen för att inte ha gjort tillräckligt.
Smittspårningen genom testning är fortfarande undermålig. Besöksförbudet på äldreboenden infördes först efter att smittan hade spridits. Begränsningen av allmänna sammankomster är ytterligare en i raden av otillräckliga åtgärder mot smittspridningen.
Under den rådande pandemin står människors liv på spel. Regeringen bör såväl i ord som i handling agera för att stoppa smittspridningen. Det finns inte tid för halvmesyrer.