Ett år av att hålla i och hålla ut

Det gångna året kommer gå till handlingarna som ett svårt sådant.

Häng i.

Häng i.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2023-12-29 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gängen håller fortsatt förorterna i ett järngrepp. Rysslands utrotningskrig fortgår i Ukraina. Och i Levanten bedriver Hamas en kamp mot judar. 

Säkerhetskris är kanske ordet som bäst beskriver nådens år 2023. I skrivande stund har det skett nästan 340 skjutningar med 53 dödsoffer. Dubbelt så många har skadats. Som mest har det gått 128 timmar mellan två skottlossningar ­– ungefär en arbetsvecka.

Frontlinjerna i Ukraina har legat mer eller mindre stilla. Bachmuts köttkvarn har flyttat till Avdijivka, fem mil söderut. Stödet till Ukraina ligger också på historiskt låga nivåer. När viljan tryter äventyras både Sveriges och Europas säkerhet. 

Tack och lov finns det hopp. Justitiedepartementet har bytt silkesvantarna mot hårdhandskar och stridsvagnar och -fordon som tillverkas i Sverige rullar i Donbas. Det svenska stålet biter, som Esaias Tegnér skaldade. Polisen jobbar idogt mot gängen och det har visat sig ge resultat. Åtminstone Foxtrot-nätverket ser ut att braka samman.

Hamas slakt på civila judar den 7 oktober uppdagade en sida av Sverige vi inte velat se. Bilkaravanerna, fyrverkerierna och demonstrationerna vittnade om att antisemitismen varken är förbehållet extremhögern eller historien. Drygt två månader in i kriget har framför allt vänstern behövt se sig i spegeln.

När omvärlden är dyster får man glädja sig åt det lilla. Loreen visade att även det svenska skrålet biter när hon vann Eurovision Song Contest. Kungens 50 år på tronen, och Gustav Vasas 500-årsjubileum, må ha hamnat i skuggan av allt hemskt. Dock gav firandet en välbehövlig paus i vardagen för många. Monarkin står stark och är en klippa att luta sig mot när det blåser.

Det är lätt att hänga läpp över nästa år. Presidentvalet i USA kan få kraftiga konsekvenser för den europeiska säkerheten. Särskilt om en mer isolationistiskt sinnad kandidat tar över nycklarna till Vita huset. Det väcker också frågan om varför vi är oförmögna att försvara våra egna gränser. Europa kan inte förlita sig på att den fria världens beskyddare gång efter gång ska rida ut till vår räddning.

Håll i och håll ut heter det. Solen kommer att gå upp i morgon också. Landet har klarat sig ur värre kriser än de vi möter just nu. De fientligt inställda länderna har inte en chans mot väst. Varken militärt, ekonomiskt eller idémässigt. Och de globala trenderna är trots allt positiva. Fler får det bättre för varje årtionde som går, trots formsvackor.

Det är svårt att sia om framtidens utlåtande om 2023. Förhoppningsvis ses året som det där de negativa trenderna bröts. Utan tvekan kommer det kräva mer knogande från både politiken och civilsamhället.

Julen är dock inte det bästa tillfället att oroa sig över tiden som komma ska. I stället gör man bäst i att umgås i de små gemenskaperna. Dit tränger i vart fall inte politiken in.